Waarom ongevraagde biedingen waardevol zijn

17/03/2017

| 17-3-2017 | Victor Macrae |

Unilever en Akzo Nobel hebben een resoluut ‘nee’ uitgesproken tegen de ongevraagde biedingen van buitenlandse opkopers. Publiek en overheid hebben verontwaardigd gereageerd over verkwanseling van het Nederlandse erfgoed. Maar de ongewenste avances hebben een groot voordeel: de door de acquisitiekandidaten voor de toekomst geplande strategie wordt nu versneld uitgevoerd. Hierdoor wordt de waarde die in de bedrijven zit al eerder ontsloten.

Unilever

Unilever heeft veel geïnvesteerd in haar merken en in duurzaamheid. Verkoop van de onderneming stond nooit ter discussie. Sterker, Unilever is zelf een bedreven bedrijven-opkoper. Hiermee is Unilever echter ongewild een ideale overnameprooi. Door de stabiele cash flow kan een overname met goedkoop vreemd vermogen worden gefinancierd. Vervolgens kan flink in de kosten worden gesneden. Beide krikt het rendement op eigen vermogen flink op.

Rendementsverbetering in plaats van alleen duurzaamheid

Er was al enige tijd gemor onder Angelsaksische aandeelhouders dat Unilever teveel aandacht zou besteden aan duurzaamheid in plaats van aan het verhogen van aandeelhouderswaarde. Het bestuur van Unilever heeft na de bieding aangekondigd haar focus te verleggen naar rendementsverbetering. Akzo Nobel reageerde met de mededeling dat het overweegt de divisie Specialty Chemicals van de hand te doen. Volgens de Raad van Bestuur van Akzo Nobel lag deze stap al in de planning, maar is het door de omstandigheden versneld.

Stap voorwaarts

Zowel Unilever als Akzo Nobel heeft als reactie op de ongewenste avances een sprong voorwaarts gemaakt door zelf het heft in handen te houden en de toekomstige strategie nu al versneld uit te voeren. De aandeelhouders kunnen deze stap duidelijk waarderen: beide aandelen werden na de toelichting van de RvB beloond met een flinke koersstijging. Wellicht een hint voor andere Nederlandse ondernemingen: als u een versnelling in de uitvoering van uw eigen strategie te weeg wil brengen, doe dan net alsof u een ongevraagd overnamebod heeft ontvangen.

Victor MacraeVictor Macrae – Owner of Macrae Finance

View expert profile

Meer artikelen van deze auteur:

Is this the solution to solving the derivatives mis-selling issue?

Fx volatility creates opportunities

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *