Valutanieuws op treasuryXL: Laatste ontwikkelingen en trends

30/11/2018

| 30-11-2018 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1380 of andersom 0.8787 (gisteren 1.1381 andersom 0.8787).
EUR/USD: Draghi heeft de EUR/USD niet door de 1.1400 heen gepraat en ondanks goed cijfers over de economie in Europa kon de EUR/USD alleen maar dalen. De inflatie van Duitsland had ook geen verrassingen in positieve zin. Sommige cijfers uit de VS waren gisteren beter dan verwacht. Huizenprijzen vielen weer tegen. Inflatie uit de VS viel iets tegen. Persoonlijke uitgeven en het persoonlijk inkomen viel wel iets mee. De cijfers uit de Eurozone waren allemaal beter dan verwacht. Maar de consumentenprijzen uit Duitsland vielen weer tegen. De Notulen van de FED wijzen op een renteverhoging in december, maar de cijfers zullen op de voet gevolgd worden. Er komt steeds meer twijfel over de toekomstige renteverhogingen in 2019. Misschien nog 1 maar dat kan zelfs ook nog wel eens uit blijven. Dat kan de waarde van de USD wel eens doen dalen. Als Trump en Xi Ping dan ook nog eens tot het begin van een akkoord komen dan kan EUR/USD wel eens richting 1.1500 en nog wat hoger bewegen. Als Italië dan ook nog een beetje meewerkt!! Vandaag uit de Eurozone de consumentenprijzen en de detailhandelsverkopen uit Duitsland waren best goed. Importprijzen ook beter dan verwacht van onze Oosterburen. Vandaag ook de werkloosheid uit de Eurozone. Uit de VS de inkoopmanagers uit Chicago en John Williams van de FED spreekt. Voor vandaag verwacht ik een hogere EUR/USD. Het wilde gisteren niet lager dan 1.1350. Ik geloof niet dat we lager gaan dan 1.1360 en ik zie het vandaag eerder naar 1.1450 of nog iets hoger stijgen. Volgende week is er weer nieuw nieuws.

GBP/USD: 1.2790 (gisteren 1.2800)
GBP/USD: We zijn iets gedaald gisteren. De onzekerheid over of May het redt op 11 december is te groot om het GBP omhoog te brengen. Er was in EUR/USD ook niet echt veel te beleven. Dus werd het een rustige dag. De spanning zal langzaam oplopen. Vandaag Nationwide huizenprijzen beter dan verwacht. Het consumentenvertrouwen viel iets tegen. Dat was slechter dan verwacht. Dat is niet zo gek in deze situatie. Verder geen cijfers uit het VK. Maar ze hebben de handel vol aan de Brexit perikelen. Geen nieuws daarover verwacht vandaag. Als de USD wat verzwakt kunnen we vandaag boven de 1.2800 het weekend ingaan. Maar niet door een sterker GBP.

EUR/GBP: 0.8900 andersom 1.1222 (gisteren 0.8899 andersom 1.1237).
EUR/GBP: Gisteren 0.8921 geweest, maar daarna toch weer iets gezakt. We hebben de laagste koers in EUR/GBP midden van de week gezien. Ik zie EUR/USD wat sterker worden en het GBP nog even niet. Dus we kunnen misschien wel even naar 0.8925 of nog iets hoger. Er is geen positief nieuws over de Brexit te melden vandaag denk ik. Dus daar moet het GBP en nog even niet van hebben.

Olieprijs
WTI Crude Oil: USD 51.47 (Olie voor de VS). Brent Oil: USD 60.05 (olie voor Europa). Shanghai vat olie: Yuan 403.0 = USD 58.03 (Olie voor het Verre Oosten per 18-12). Olieprijs is wat gestegen door de steun van Rusland voor een productieverlaging. Die leken daar in het begin helemaal geen trek in te hebben. De Russen hebben pas echt een probleem als de olie onder de USD 40 komt. Daar is bij de budgettering rekening mee gehouden. Dus zover is het nog lang niet. De productieverlaging die wordt afgesproken volgende week zal waarschijnlijk voor 6 maanden gaan gelden. Poetin en de prins van Saudi Arabië zullen elkaar spreken op de G20. Dan is het al beklonken denk ik. Maar alleen weten we het dan nog niet. Trump zit nog steeds op de weg van verhoging van de productie. Hmm. Ik denk zoals eerder gezegd dat de ruimte om nog verder te dalen in de olieprijs maximaal tot USD 45/47 voor de WTI Crude oil zal zijn en misschien komen we daar wel nooit. Er gaat geen belletje aan de onderkant en precies op de bodem kopen lukt bijna nooit. De record voorraden zorgen ervoor dat er ook weinig stijging te ontdekken is.

Goud
USD 1229.60 (gisteren USD 1233.60). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Goud is gisteren iets verder gestegen. WallStreet dook weer in de rode cijfers en dat hielp het gele goed. Ook de notulen van de FED zorgden voor de verwachting dat de FED in december de rente toch gaat verhogen. Dat is dan even een kleine domper voor het goud en het zakte dan ook weer onder de USD 1230. Het zal blijven tussen de 1225/1230 denk ik. Maar toch zal er een gematigder FED zij in de nabije teokomst en dat kan het goud en zilver een boost geven naar boven. Er zijn nog meer onzekerheden de komende tijd. Dus het goud kan nog best iets stijgen naar USD 1240 de komen de weken.

Zilver
USD 14.38 (gisteren USD 14.435). De zilverprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Zilver blijft aardig in de pas lopen met het goud. De inhaalslag heeft nog even tijd nodig. Maar hij komt er echt aan. Dat kan bijna niet anders.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.2% hoger gesloten. De AEX sloot gisteren 0.14% hoger op 520.28. De AEX opent vandaag onveranderd op 520.2  De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.2% lager gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen -0.06% lager gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld 1.0% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 0.31% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *