Valutanieuws op treasuryXL: Laatste ontwikkelingen en trends

12/04/2019

| 12-4-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1282 of andersom 0.8864 (gisteren 1.1282 andersom 0.8864).
EUR/USD: De cijfers uit de VS waren een groene golf. Producentenprijzen waren grotendeels beter dan vorige maand en beter dan verwacht. De FED sprekers hadden niet veel nieuws onder de zon. Inflatie uit Duitsland was volgens verwachting. De inflatie uit Spanje is ook als verwacht. De EUR/USD neigde wat lager gisteren, maar lager dan 1.1253 kwam het gister niet. Ik weet niet of deze daling voldoende is om de sprong naar 1.1325 te maken. Ik denk het eigenlijk niet. Vandaag waren de prijzen van de groothandel iets hoger dan vorige maand. Uit de Eurozone vandaag de Industriële Productie. Uit de VS import en exportcijfers en het Michigan consumenten vertrouwen. Die laatste is het belangrijkste cijfer van vanmiddag. De hogere EUR/USD komt deels door een grote order dei boven de markt hangt voor de aankoop van luchtvaartfinancieringsactiviteiten van de Duitse bank door een Japanse bank. Dat zou om miljarden EURO’s (ongeveer 5.6 miljard) gaan. EUR/USD heeft het niet makkelijk om door de 1.1300 te komen. Het zou vandaag kunnen gebeuren bij wat tegenvallende cijfers uit de VS.Maar er is Europees gezien niet echt veel positief nieuws wat een steun kan zijn voor de EUR. Voor vandaag denk ik eigenlijk dat we niet veel hoger gaan dat de huidige koers. Eerder misschien wat lager. Volgende week echter zie ik het wel iets hoger.

GBP/USD: 1.3057 (gisteren 1.3090)
GBP/USD: Geen beweging in GBP/USD gisteren. Niemand weet het uitstel te plaatsen in combinatie met het GBP/USD op dit moment. Niemand weet wat er nu gaat gebeuren. Vandaag geen cijfers. Volgende week weer. Vandaag moet het VK zich opgeven voor de Europese verkiezingen. Anders gaan ze er op 1 juni alsnog met een harde Brexit uit. Dat verklaart ook de lagere GBP/USD en hoger EUR/GBP. Dit wist ik niet en is een extra moeilijkheid! Ik weet niet of ze zich dit zelf realiseren. Zou goed passen in de Brexit Soap. Het kan er nog wel eens om gaan spannen over 1 1/2 maand. Dan heeft het VK niet tot 31 oktober maar tot 1 juni 2019. Het is in ieder geval nooit saai. Ik zie GBP/USD niet veel hoger gaan vandaag.

EUR/GBP: 0.8640 andersom 1.1574 (gisteren 0.8620 andersom 1.1601).
EUR/GBP: Ook in EUR/GBP geen beweging. Maar het kan de komende weken makkelijk naar 0.8685. Onzekerheid, besluiteloosheid. Het risico dat we eind oktober (of eerder) weer voor dezelfde situatie staan is niet goed voor de valuta. Maar als er goed nieuws komt over een deal of over een vervolg zonder Brexit. dan kan het GBP aan kracht winnen en dus EUR/GBP naar beneden. Maar richting de 0.8500 moet even in de ijskast denk ik.

EUR/CNY: 7.5800 (gisteren 7.5790). USD/CNH 6.7260, USD/CNY fixing door PBoC: 6.7220 (gisteren 6.7088).
EUR/CNY: Goede cijfers uit China. Alle exportcijfers zijn beter dan verwacht. De importcijfers echter niet. Die zijn gedaald. Wel iets minder dan de verwachting, maar toch. Dat is voor de VS niet de goede kant op. Ik heb geen details over de handels alleen met de VS. Maar voor de interne economie van China wel een opsteker. Alhoewel de commentaren die ik lees toch wat pessimistischer zijn. We gaan het zien. Ik vind het best goede cijfers. Maar niet voor de VS.

Olieprijs
WTI Crude Oil: 63.87 (Olie voor de VS, gisteren 64.65). Brent Oil: USD 71.11 (olie voor Europa, gisteren 71.64). Shanghai vat: Yuan 476.3 = USD 70.92 (Olie voor het Verre Oosten per 19-05). De olieprijs is gisteren iets gedaald. Dit door de hogere aandelen in New York? Nou dat lijkt me niet echt een goede verklaring. De vraag naar olie is nu wereldwijd per dag is 100 mln vaten per dag. De productie van Saudi Arabië is gedaald naar het laagste niveau in 2 jaar en de productie van Venezuela is gedaald naar 870.000 vaten per dag. Dus de grotere prijs is echt een productie dingetje en wat dit met het sentiment doet. De speculatieve oliemarkt is nu weer bijna 5 x zo groot dan de fysieke markt. Dus is de invloed van speculanten weer een stuk groter. Die zijn nog steeds positief voor een hogere olieprijs. Als de stijging niet doorzet loopt dat vanzelf weer terug. Kwestie van tijd. Sommige analisten zien de Brent naar USD 80 gaan en WTI naar USD 68. Ik geloof er niets van.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon = 3.7854 liter

Goud
USD 1297.35 (gisteren USD 1301.50). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Goud is weer even aan een correctie bezig naar beneden. Dat was niet helemaal onverwacht. Maar gaat wel verder dan ik dacht. Dit komt door de groene golf in cijfers uit de VS gisteren. Een stuk minder aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en hogere producentenprijzen dan verwacht uit de VS. Goede cijfers kan wijzen op hogere rente in de VS en dat is weer slecht voor het goud. Dus zien we het goud dalen tot onder de USD 1300. De hogere USD koers met name tegen de Japanse yen en Yuan zorgt ook voor een lagere goudprijs. Dat maakt het goud (en zilver) duurder om te kopen.

Zilver
USD 14.947 (gisteren USD 15.047). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver volgt het goud. De (mint) ratio is 86.78. Dat is wel fors hoger. We zijn weer onder de USD 15.00 terecht gekomen. Dat is een beetje een tegenvaller. De ratio lijkt op weg naar 87.00. Even pas op de plaats. Maar ik blijf een gevoel hebben dat het zilver veel te laag is als we kijken naar de vraag en de productie.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.2% hoger gesloten. De AEX is gisteren onveranderd gesloten op 561.83. De AEX opent vanmorgen -0.3% lager op 560.0. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.1% lager gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen 0.7% hoger gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld -0.3% lager gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen -0.16% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *