Valutanieuws op treasuryXL: Laatste ontwikkelingen en trends

15/03/2019

| 15-3-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1330 of andersom 0.8826 (gisteren 1.1325 andersom 0.8830).
EUR/USD: Weinig nieuws uit de Eurozone na mijn bericht van gisteren.De cijfers uit de VS over de huizenprijzen waren teleurstellend. Een flinke daling. Vandaag de minder belangrijke groothandelsvoorraden uit Duitsland. die waren veel beter dan vorige maand. dus dat was een opsteker. Later nog de Consumenten Prijs Index uit de gehele Eurozone. Die moeten liever niet teveel dalen. Vandaag ook nog een aantal belangrijke cijfers uit de VS. Michigan consumenten sentiment en de industriële Productie. Ook de openstaande vacature en gebruik van de capaciteit van de industrie uit de VS, maar die zijn minder belangrijk. De verwachting is dat de cijfers beter zullen zijn dan vorige maand. Ik denk dat dit nog wel eens een beetje een tegenvaller kan worden en ik denk dat de EUR/USD naar 1.1350/60 kan stijgen vandaag. Toch denk ik ook dat we in de loop van de dag even onder de 1.1300 komen. Even wat winstnemingen. Misschien aan het einde van de dag, zo net voor het weekend. Dan gaan we volgende week weer verder kijken.

GBP/USD: 1.3250 (gisteren 1.3300)
GBP/USD: Het was een dag met veel beweging. ik was gisteren helemaal de kluts kwijt tijdens de stemmingen. ik begreep er niets meer van. Geen nieuw referendum …. voorlopig. Wel uitstel. Maar hoelang? tot 30 junin wil het VK. Maar wat gaan ze dan doen in die tijd? En wil de EU dit wel. 27 landen moeten ja zeggen. Geen cijfers uit het VK, maar we hebben wel genoeg aan de stemmingen in het parlement. Het GBP trekt zich er nog niet veel van aan. Pfft. Orduuuu. En het is nog maar het begin. Monthy Pyton in het kwadraat. Volgende week komt de deal van May weer op de agenda voor en stemming. Zucht. Wat moet ik hier nu voor vandaag van denken. Eigenlijk niet zoveel. Weinig nieuws en we zullen net boven de 1.3230 het weekend ingaan denk ik, maar ik weet het in deze situatie ook allemaal niet. Op langere termijn zie ik 1.3500 wel op de borden komen. Ik zie de Brexit voorlopig nog niet komen. Het uitstel wordt denk ik wel langer dan 30 juni 2019.

EUR/GBP: 0.8550 andersom 1.1696 (gisteren 0.8505 andersom 1.1758).
EUR/GBP: De koers weet ook geen raad met de stemmingen. Toch lijkt het GBP wat lager te gaan. EUR/GBP is wat hoger en tegen de USD is de koers ook wat lager dan gisteren. Wat een soap daar. Niemand weet het nog. Zelfs het Britse parlement en de verslaggevers in het VS zijn het spoor bijster. Ik denk niet dat we boven de 0.8600 uitkomen en dat we toch iet lager het weekend in gaan. zo rond de 0.8525/35.

EUR/CNY: 7.6095 (gisteren 7.5964). USD/CNY door PBoC: 6.7167 (gisteren 6.7009)
EUR/CNY: Huizenprijsindex was iets beter dan verwacht. Dat gaf de beurzen weer moed in het Verre Oosten. De investeringen lijken in China weer de goede kant op te gaan, maar niet alles is positief. Er is een nieuwe wet goedgekeurd voor investeringen uit het buitenland. dat moet investeringen in China verder stimuleren en de handel makkelijker maken. EUR/CNY is op het hoogste niveau sinds begin maart. Zoals eerder gezegd is de valuta een belangrijk onderdeel in de onderhandelingen tussen China en de VS.

Olieprijs
WTI Crude Oil: 58.81 (Olie voor de VS, gisteren 58.39). Brent Oil: USD 67.42 (olie voor Europa, gisteren 67.79). Shanghai vat: Yuan 453.4 = USD 67.46 (Olie voor het Verre Oosten per 19-04). De olieprijs is nog niet helemaal tot stilstand gekomen. We hebben de hoogste stand in 4 maanden bereikt. De gasvoorraden uit de VS zijn meer gedaald dan verwacht en dan vorige maand. Maar de productie van de VS was ook iets gedaald. Dat was voor het eerst in 3 maanden. De OPEC heeft de verwachtingen voor de vraag voor 2019 naar beneden aangepast. Die is 130.000 vaten per dag lager dan de vorige verwachting. Die is nu 30.46 mln vaten per dag. Er was eerst een groei van de vraag verwacht maar de vraag daalt. Dit zorgt voor optimisme dat de verlaging van de productie van de OPEC met 1.2 mln vaten per dag wel eens verlengd kan worden tot heel 2019. Nu is de afspraak tot eind juni en dan verder kijken. Dit zal ter sprake komen op de vergadering in Wenen half februari. De OPEC verwacht dat, niet OPEC landen de productie zullen verhogen met 2.24 mln vaten per dag. Dat is 60.000 vaten meer dan de vorige verwachting. al met al lijkt niet nog niet zo snel voor een tekort op de oliemarkt te veroorzaken, maar eerder nog te zorgen voor een overschot. Dat met een dalende vraag laat mij denken dat de olieprijs eerder iets zal dalen dan veel verder zal stijgen. Vandaag komt de IEA met hun maandelijkse rapport. De eerste 2 maanden is het gebruik van ruwe olie door China met 6.1% gestegen t.o.v. de eerste 2 maanden van vorig jaar. Wat nu in de markt sluit is hoe de VS omgaat met de uitzonderingspositie van de 8 landen die toestemming hadden om Iraanse olie te blijven importeren. Worden de uitzonderingen verlengd en voor dezelfde hoeveelheden of worden ze verlaagd of helemaal stopgezet. En wie houdt zich daar dan aan. 1 mei komst snel dichterbij. Dat kan de oliemarkt ook nog wel eens opschudden.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon = 3.7854 liter

Goud
USD 1300.25 (gisteren USD 1295.05). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Goud is gisteren fors gedaald. Dit komt voornamelijk omdat het erop lijkt de het risico voor een no deal Brexit een stuk kleiner is geworden na de stemming van gisteren. Ook de USD was iets gestegen (EUR/USD iets omlaag). Vanmorgen hebben we alweer een herstel gezien en zitten we weer boven de USD 1300. Op naar de USD 1320.0

Zilver
USD 15.322 (gisteren USD 15.203). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Het zilver liep hand in hand met het goud de trap af. De ratio is nu 84.85 weer onder de 85.00 nadat de ratio gisteren voor het eerst sinds een paar weken weer boven de 85.00 was gekomen. Die ratio is aan de hoge kant en die zou fors naar beneden moeten. Maar het zilver is weer op weg naar USD 16.00, maar nooit in een recht lijn.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.6% hoger gesloten. De AEX is gisteren 0.91% hoger gesloten op 544.19. De AEX opent vanmorgen 0.1% hoger op 544.9. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.1% hoger gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen 0.76% hoger gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld 1.2% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 0.85% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *