Valutanieuws op treasuryXL: Laatste ontwikkelingen en trends

04/01/2019

| 4-1-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1410 of andersom 0.8764 (gisteren 1.1377 andersom 0.8790).
EUR/USD: De (onbelangrijke) cijfers uit de Eurozone hadden gisteren geen verrassingen en zorgde dus ook niet voor een beweging. De cijfers uit de VS waren erg gemixt. De ADP salarisstroken waren veel meer gestegen dan verwacht. De voorgenomen ontslagen fors gedaald. Dat is goed nieuws voor de VS. Maar ISM cijfers vielen allemaal erg tegen. Fors gedaald ten opzichte van vorige maand en ook slechter dan de verwachting. Dat heeft de USD zwakker gemaakt tegen de Euro en dus is de EUR/USD gestegen naar net boven de 1.1400 en om 17.00 was het hier net onder met 1.1390. Vandaag een hele volle cijferagenda. Uit de Eurozone, Duitsland en de VS. Dus dit kan in deze vakantietijd voor onverwacht grote bewegingen zorgen. De werkloosheid uit de VS is het belangrijkste cijfer vandaag. Maar ook de inkoopmanagers van Europa, Duitsland en de VS en de consumenten prijs index en de Producenten prijs index uit de Eurozone. Ook nog sprekers van de FED. Riemen vast. Ik denk dat de EUR/USD op weg is naar de 1.1500. Dat hebben we 28 december net niet geraakt. Verder dan 1.1497 is het nog niet gekomen. Als de cijfers uit de Eurozone meevallen en de werkloosheid heeft een negatieve kant. Alhoewel de voorloper ADP wel een mooie groei liet zien als voorloper van de Non Farm Payrolls. Dit zijn de nieuw geschapen banen in de niet agrarische sector. Dus die kunnen nog wel eens meevallen. Ik ben benieuwd. Het sentiment voor de USD is iets minder positief en met gesprekken tussen China en de VS op stapel kan de vrije haven een geen steun meer zijn voor de USD. Dan moet de munt het van goede cijfers hebben of positief sentiment. Powell van de FED gaat ook een speech geven. Die zal misschien iets dovish zijn en dat kan de EUR/USD ook doen stijgen. De USD zwakker maken. Dus voor vandaag op naar de 1.1500 als de cijfers uit de Eurozone (CPI en PPI) goed zijn. Inkoopmanagers uit Duitsland en Eurozone vallien tegen, maar de EUR/USD heeft er nog geen last van. Op naar de 1.1500

GBP/USD: 1.2670 (gisteren 1.2565)
GBP/USD: Geen lichtpuntje van de inkoopmanagers uit het VK, maar toch een licht herstel van de GBP/USD koers. Ook door de iets zwakkere USD. Vandaag inkoopmanagers van de diensten, consumenten krediet en hypotheek goedkeuringen. Dus dat kan de koers wel bewegen. De GBP/USD koers zal ook beïnvloed worden door de USD koers. Er staat veel nieuws op de agenda vandaag uit de VS. Ik denk dat de USD wat zwakker zal worden en richting de 1.1500 zal gaan. Dat kan GBP/USD wel eens door de 1.2700 doen stijgen. Ik denk dat Powell met zijn speech hiervoor zal zorgen. BRC prijs index was beter dan vorige maand. Dat zijn de prijzen van producten bij populaire winkels. Nationwide huizenprijzen waren slechter dan vorige maand. Voor vandaag zie ik 1.2700 wel op de borden kopen. Maar de Brexit wolk begint bijna weer te regenen.

EUR/GBP: 0.9005 andersom 1.1105 (gisteren 0.9055 andersom 1.1044).
EUR/GBP: Ik denk dat we boven de 0.9000 blijven en dat we rond de 0.9025 het weekend in zullen gaan. De beweging zal meer komen uit de EUR dan uit het GBP. Slecht Brexit nieuws kan natuurlijk het GBP weer lager brengen, maar we maken ons volgende week weer op voor de contiunuing strory van de Brexit. Ik zie de TV series en films al komen.

Olieprijs
WTI Crude Oil: USD 47.84 (Olie voor de VS). Brent Oil: USD 56.74 (olie voor Europa). Shanghai vat olie: Yuan 391.6 = USD 57.04 (Olie voor het Verre Oosten per 19-02). De olie is gisteren iets gestegen in de Europese tijdzone. Vannacht en vanmorgen is er een grote stijging geweest van meer dan USD 2.00. De olievoorraden van de API waren gedaald met -4.500 mln vaten. China heeft bevestigt weer met de VS in gesprek te willen gaan om de handelsproblemen op te lossen. Dat is ook een van de oorzaken van de daling. Dus als er zicht is op een oplossing is het logisch dat de olieprijs stijgt. Na een daling volgt altijd een tegengestelde correctie. Dat zien we hier nu ook weer. De beurzen blijven maar dalen dus daar komt geen rust van op de oliemarkt. De cijfers uit Japan en China van de inkoopmanagers waren beter dan verwacht en vorige maand. Dat geeft ook wat rust en reden voor de correctie. Ik denk dat de olieprijs rond dit niveau wel ergens een bodem zal vinden. Het gaat iets minder goed, maar we zitten niet ineens in een zware recessie. Niet zo doorslaan. Ik denk dat we de grootste daling in de olie we gehad hebben en dat we we de komende maanden nog niet echt veel zullen stijgen, maar voor dit jaar zie ik toch wel een stijging van de olieprijs van ongeveer 10%. De stijging is nu wel weer hard gegaan en dat kan voor het weekend wel weer met USD-1 dalen denk ik.

Goud
USD 1295.5 (gisteren USD 1292.0). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Het goud is gisteren iets gedaald. Ik kan me voorstellen dat er wat winstnemingen geweest zijn. Maar vannacht is het gestegen boven de USD 1300.00. Het goud heeft deze prijs niet vast kunnen houden en ligt nu op USD 1296.50. Door de onzekere toekomst zie ik USD 1350 wel op de borden komen. De FED die misschien stopt met de rente verhogen of n ieder geval de voet van het gaspedaal afhaalt kan de edele metalen een mooie rally bezorgen.

Zilver
USD 15.787 (gisteren USD 15.735). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver blijft lekker stijgen. Dit zorgt voor een verdere daling van de ratio naar 81.89. De inhaalslag lijkt begonnen. De ratio op naar de 65.00. Pas op de plaats van de FED helpt het zilver waarschijnlijk nog meer dan het goud.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld -1.2% lager gesloten. De AEX is gisteren -1.20% lager gesloten op 480.80. De AEX opent vanmorgen 0.9% hoger op 484.7. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -2.8% lager gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen -2.47% lager gesloten. Die moesten nog een paar dagen inhalen. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld 2.2% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 1.85% hoger gesloten. In het Verre Oosten lijkt even een herstel door goede cijfers en positieve beurzen in China.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *