Valutanieuws op treasuryXL: Laatste ontwikkelingen en trends

02/11/2018

| 2-11-2018 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1435 of andersom 0.8745 (gisteren 1.1378 andersom 0.8789).
EUR/USD: We staan nu dik boven de 1.1430 in EUR/USD Ik denk dat we toe zijn aan een tegengestelde correctie beweging naar beneden. Vandaag de arbeidscijfers uit de VS. Als die meevallen kan dit de dalende beweging in zetten. Tezamen met Trump die zegt dat een handelsakkoord met China in de maak is. Maar dit heeft alles te maken met de Mid Terms verkiezingen denk ik. De importprijzen uit Duitsland vielen iets tegen en we wachten nog op de inkoopmanagers uit Europa. Als de inkoopmanagerscijfers goed zijn kan dit de EUR/USD naar 1.1465 brengen maar dan is het wel even op denk ik. Bij slechte cijfers van de arbeidsmarkt in de VS kan EUR/USD misschien nog iets verder doorlopen naar 1.1490 maar de 1.1500 gaan we nog even niet halen denk ik. Dat is even een brug te ver. Volgende week de Mid Terms in de VS. Dat kan ook nog wel redelijk invloed hebben op de EUR/USD koers. Maar dat is volgende week. Ik zie eerder even een beweging naar 1.1365.

GBP/USD: 1.3025 (gisteren 1.2915)
GBP/USD: Carney kan wel. Hij geeft het GBP een enorme boost met zijn uitspraken die het VK vertrouwen geeft en dus het GBP. Hij zegt dat bij een deal de GBP rente wel eens sneller verhoogd kan worden dan nu wordt verwacht en in een sneller tempo. Het VK heeft de hoogste inflatie in Europa, maar eigenlijk door de onzekerheid over de Brexit is de rente daar nog maar mondjesmaat verhoogd. Ze lopen meestal aardig in de as met de VS, maar lopen nu fors achter. Ook als er geen deal doet staat de Bank of England klaar om te steunen en te voorkomen dat de schade voor het VK heel groot wordt. Dit komt ook de Euro ten goede. Vandaag uit het VK ook de inkoopmanagers van de bouw. Er wordt een lichte daling verwacht ten opzichte van vorige maand. Een tegenvallend resultaat kan wel eens een daling als een correctie inzetten. Maar als de EUR/USD verder oploopt kan dit ook het GBP/USD steunen (zwakkere USD). Maar ik denk dat we de grootste beweging voor deze week wel gehad hebben.

EUR/GBP: 0.8780 andersom 1.1390 (gisteren 0.8809 andersom 1.1352).
EUR/GBP: Nou ineens is er veel water door de Thames gestroomd. We zijn er al bijna op 0.8750. Carney geeft Theresa een beetje May wind. Een veel positievere toon dan ik verwacht had. Als nu de politiek ook eens even zijn verstand gaat gebruiken zitten we wel zo op 0.8500. Maar daar is nog wel iets meer voor nodig. Ik zie nu eerder even een correctie op de vrijdag door winstnemingen. De problemen zijn niet ineens helemaal over natuurlijk. Het is denk ik een goed idee om hier GBP te verkopen en EUR te kopen. Bij tegenwind kan het zomaar weer naar 0.8875 gaan.

Olieprijs
WTI Crude Oil: USD 63.42 (Olie voor de VS). Brent Oil: USD 72.77 (olie voor Europa). Shanghai vat olie: Yuan 510.6 = USD 74.03 (Olie voor het Verre Oosten per 18-12).Olieprijs houdt maar niet op met dalen. Een laagterecord van de afgelopen 2 maanden. Er lijken toch ontheffingen te komen voor de olie van Iran. India en Zuid Korea mogen van de VS tot maart in ieder geval olie uit Iran blijven kopen. Misschien komt er ook nog een uitzondering voor Japan. En zo zullen er waarschijnlijk  nog wel meer uitzonderingen volgen. Saudi Arabië en Rusland voeren hun productie op om het (deels) wegvallen van de olie uit Iran door de sancties van de VS op te vangen. De VS is nu de grootste olieproducent ter wereld. Maar ook de productie uit Libië en Venezuela komt weer op gang. 4 november gaan de sancties van de VS in. De olieprijs is wel erg hard gedaald. Met de sancties die beginnen en het weekend voor de boeg lijkt een stijging als een correctie wel logisch. Dus op korte termijn zie ik de olieprijs wel weer even stijgen.

Goud
USD 1236.50 (gisteren USD 1237.70). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Goudprijs ineens weer boven de USD 1235.00 door de goedkopere USD. Ik vind de stijging wel ineens heel fors. Daar moet nog een andere rede voor zijn. Dit is dat de Centrale banken in het 3e kwartaal 22% meer goud hebben gekocht. Blijkbaar is dat ook een stimulans. Rusland heeft het meest gekocht. Een correctie naar USD 1225 lijkt me logisch. De vraag van Centrale banken zal niet blijven stijgen.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.3% hoger gesloten. De AEX sloot gisteren 0.4% hoger op 520.8. De AEX opent vandaag 1.1% hoger op 526.6. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld 1.0% hoger gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen 2.63% hoger gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld 3.2% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 3.92% hoger gesloten. November zet de stijgende lijn voort op de tweede dag van de maand.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *