Valutanieuws op treasuryXL: Laatste ontwikkelingen en trends

05/10/2018

| 5-10-2018 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1507 of andersom 0.8690 (gisteren 1.1493 andersom 0.8701).
EUR/USD: De cijfers uit Duitsland waren prima. Dat zien we nog niet terug in de EUR/USD koers. Die is in de ban van de werkloosheidscijfers uit de VS. En wat dit voor gevolgen kan hebben voor de toekomstige rentepolitiek in de VS. Als deze cijfers van 14.30 vanmiddag meevallen kan EUR/USD wel eens naar 1.1425 of misschien nog wel verder dalen. Maar als de cijfers tegenvallen kunnen we wel weer even naar boven de 1.1600 denk ik. Ook doorn winstnemingen na de daling van de EUR/USD deze week. Maar het sentiment voor de EUR is niet zo goed op dit moment. Het renteverschil tussen de 2 jaars rente en de 10 jaars rente in de VS loopt weer op. Ook het renteverschil tussen Europa en de VS loopt weer iets op. De EUR heeft te leiden aan de Brexit perikelen en Italië. Toch lijkt een deal met het VK over de Brexit dichtbij en Italië blijft bij 2.4% over 2019 maar wil de begroting in 2020 en daarna sneller naar beneden brengen. Italië is nu eenmaal een Zuid Europees land. Zij doen het op hun manier. Ik vind het allemaal ook,best positief. De goede deal met het VK is ook goed voor Europa. Ik hoop dat Italië zich aanpast aan de regels. Dan ziet de wereld er voor de EUR/USD weer iets beter uit. Maar op de korte termijn als vanmiddag het arbeidscijfer goed is kan het wel even dalen. Toch denk ik dat we aan het eind van het jaar zo rond de 1.1500 zullen staan. Voor vandaag vind ik het wel heel moeilijk. Met een pistool op mijn buik denk ik dat we goede cijfers uit de VS krijgen en dat dit EUR/USD doet dalen naar 1.1450. Maar ik denk dat de komende weken positieve berichten over de Brexit zullen komen en dat dit voor zowel het GBP als de EUR positief zal uitpakken. Eerst vanmiddag maar eens afwachten. Ik zie EUR/USD tegen de 1.1600 het weekend ingaan.

GBP/USD: 1.3045 (gisteren 1.2965)
GBP/USD: Er zijn geruchten dat een deal met de EU over de Brexit dichtbij is. Nou dat kan, maar dan moet May eerst zorgen dat haar eigen partij maywerkt. En zover is het nog niet. Toch denk ik dat we de bodem in GBP/USD wel even gezien hebben. Ik zie de koers eerder naar 1.3150 gaan dan naar 1.2850. Slecht nieuws over de Brexit zal de koers weer onder de 1.3000 brengen is mijn idee. Een no deal heeft nog veel grotere gevolgen. Mijn gevoel is dat het nooit zover gaat komen.

EUR/GBP: 0.8820 andersom 1.1338 (gisteren 0.8863 andersom 1.1283).
EUR/GBP: Het begint er nu toch op te lijken dat het GBP iets sterker wordt. We zien in in GBP/USD maar ook in het EUR/GBP. DE EUR is gestegen maar EUR/GBP gedaald. Dat had ik niet helemaal zien aankomen. Waar een dansje al niet goed voor kan zijn. Het gebrek aan goede alternatieven is de grootste reden dat mijn gevoel is dat er een goede Brexit deal aan zit te komen. Eentje waar natuurlijk het VK niet alleen de lusten, maar niet de lasten kan hebben. Voor vandaag denk ik dat we wel boven de 0.8800 blijven, maar dat de komende weken 0.8750 weer in  beeld komt.

Olieprijs
WTI Crude Oil: USD 74.91 (Olie voor de VS). Brent Oil: USD 86.08 top was 85.08 (olie voor Europa). Shanghai vat olie: Yuan 545.0 = USD 79.35 (Olie voor het Verre Oosten). Eindelijk een dag met een daling in onze tijdzone. Vanmorgen in Azië is de olieprijs toch weer iets gestegen al is het niet veel. De daling van gisteren kwam door de groei in de voorraden van de VS van de EIA en Saidi Arabie zouden de productie verhogen om het wegvallen van het volume van Iran op te vangen. De invloed van de sancties komen na 24 uur toch weer boven drijven. Tot nu toe zijn alleen Turkije en China bereid de olie van Iran importeren. De speculanten zetten vol in op een olieprijs stijging. Maar de olieprijs is al heel veel gestegen naar mijn mening en de vraag uit het Verre Oosten zal de komende maanden dalen denk ik. Dus ik denk echt dat dit zo’n beetje het hoogste niveau is en dat de olieprijs zal gaan dalen.

Goud
USD 1202.60 (gisteren USD 1202.20). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Goudprijs is onveranderd met gisteren in afwachting van de cijfers van de arbeidsmarkt in de VS. De nieuw geschapen banen in de niet agrarische sector is een belangrijk getal. Ik zie de goudprijs de komende tijd in de range van USD 1190 1210.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld -1.0% lager gesloten. De AEX sloot gisteren -1.58% lager op 544.12. De AEX opent vandaag -0.1% lager op 543.7. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -1.0% lager gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen -0.58% lager gesloten. Chinese beurzen zijn de hele week dicht. De beurs in Hongkong is vanmorgen -17% lager gesloten.

 

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *