Valutanieuws op treasuryXL – laatste ontwikkelingen en trends

09/08/2018

| 09-8-2018 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag

EUR/USD: 1.1585 of andersom 0.8632 (gisteren 1.1602 andersom 0.8619)
EUR/USD: Geen belangrijke cijfers gisteren uit Europa en de VS. Vandaag het economisch bulletin van de Eurozone en de producenten prijs index uit de VS. We zijn net op of net onder de 1.1600 de afgelopen 24 uur. Er zit niet veel richting in. Er is ook weinig nieuws. Misschien dat vanmiddag de VS hier wat verandering in kan brengen. Het is ook vakantietijd en de onrust op het handelsoorlogen front en de verdere tweets van Trump en de Brexit perikelen eisen al de aandacht op. Er worden geen veranderingen verwacht in de producentenprijzen. Er wordt eerder een minimale verlaging verwacht dan een verhoging. Als er hogere uitkomsten zijn kan dit de USD doen stijgen en dus de EUR/USD doen dalen. Verder zie ik het vandaag niet boven de 1.1615 gaan en denk ik wederom dat we rond de 1.1550 de dag uit zullen gaan.

GBP/USD: 1.2852 (gisteren 1.2917)
GBP/USD: Tja het gaat almaar lager. Toch denk ik dat er ergens uit een hoge hoed een deal komt. Maar duidelijkheid hierover kan nog wel even op zich laten wachten. Maar voor het VK en voor Europa is een no deal echt een slecht scenario. en zoals eerder gezegd, wat gaan de individuele landen van de EU dan afspreken met het VK en hoe zal dat de eenheid in de EU onder druk zetten. Dus dat gaat echt niet gebeuren. Het sentiment is nu gewoon heel slecht en het amateurisme van de regering in het VK is alleen maar olie op het vuur, maar het komt tot een goed einde. Daar ben ik nog steeds van overtuigd. Ik denk dat door het slecht sentiment de koers nog wel iets verder kan dalen, maar dat we over een paar weken richting 1.3100 gaan denk ik. Voor vandaag as op de laats, misschien zelfs iets hoger richting 1.2900.

EUR/GBP: 0.9013 andersom 1.1095 (gisteren 0.8982 andersom 1.1133)
EUR/GBP: Het is dan toch gebeurd. De 0.9000 op de borden. Tja. Niet gedacht. Geen 0.8760 na mijn vakantie maar 0.9000. Veel te hoog. Sentiment gedreven kan het nog wel iets verder oplopen. Toch denk ik dat het de komende weken weer zal dalen richting 0.8800 en ja ook lager. We hebben dan wel goed nieuws nodig uiteraard. Maar niemand is gebaat bij een no deal. Alleen niemand wil als eerste water bij de wijn doen. Dit gaat niet over landen en hun economieën, maar over ego’s. Die zullen toch op enig moment het onderspit delven. Dan wringt iedereen zich in allerlei bochten om het geen water bij de wijn te laten zijn, maar dat is het natuurlijk toch. Het is een kwestie van tijd. Het komt goed voor het VK en voor Europa. Alleen zo jammer dat de politiek zo slecht is in het VK (overigens ook in de EU is het niet al te best hoor). Geduld. Niet in paniek raken. Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten (als je de tijd hebt).

Olieprijs
WTI Crude Oil: USD 66.98 (Olie voor de VS). Brent Oil: USD 72.48 (olie voor Europa). Shanghai vat olie per 18-9: Yuan 528.40  = USD 77.36 (Olie voor het Verre Oosten). De olieprijzen zijn In Europa en de VS gisteren meer dan USD -2 gedaald en ook in Azie is de prijs verder gedaald. Dit nadat Hans van Cleef van de ABN AMRO zijn lange termijnvisie voor de olie verder heeft verhoogd naar USD 85 voor Brent olie. De reden voor hem is dat de wereldwijde olievraag nog met 1.5 mio vaten per dag zou kunnen stijgen. Dat de vraag nog zal toenemen ben ik met hem eens, maar ik ben er niet van overtuigd dat deze stijgende vraag voor een tekort op de oliemarkt zal zorgen. Er komt een moment dat de vraag naar olie minder wordt doordat we veel meer alternatieven gaan gebruiken en de alternatieven ook steeds beter worden. Wanneer dat keerpunt er is, is moeilijk te zeggen. Eerder komt een economische teruggang en die zal de olievraag ook doen afnemen. De oliemarkt wordt nog steeds beheerst door speculanten en niet door fysieke vraag. Dusss. Ik ben het niet met hem eens. De speculanten zullen in tijden van onzekerheid of speculeren op een daling of een alternatief zoeken. Maar de markt is en blijft sentiment gedreven. De daling van gisteren kwam grotendeels door de onzekerheid over de vraag uit China. Deels door de handelsoorlog met de VS.Ook de verklaring van de minister van Energie van Saudi Arabië dat het meningsverschil tussen Canada en Saudi Arabië geen invloed zal hebben op de handel in olie tussen deze landen zorgde voor de prijsdaling. De grootste raffinaderij van Vietnam gaat zijn productie enorm verhogen. Vanaf september gaat de productie naar 200.000 vaten per dag. Ik zie toch nog steeds eerder een daling van de olieprijs dan een stijging.

Goud
USD 1222.60 (gisteren USD 1221.80). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram).De goudprijs profiteert nog steeds van de zwakkere USD (EUR/USD omhoog). Goedkopere USD maakt het goud aantrekkelijk voor niet USD landen. Verder geen nieuws.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld -0.2% lager gesloten. De AEX is gisteren -0.04% lager gesloten op 573.70. De AEX opent vandaag -0.4% lager op 571.5. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.1% lager gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen -0.09% lager gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld 2.6% hoger gesloten. Hongkong is vanmorgen 1.26% hoger gesloten

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *