Valutanieuws op treasuryXL – laatste ontwikkelingen en trends

14/06/2018

| 14-6-2018 | door Erna Erkens |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, goud en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag

EUR/USD: 1.1813 of andersom 0.8466 (gisteren 1.1750 andersom 0.8511).
EUR/USD: Cijfers uit de Eurozone vielen tegen. EUR/USD kwam voor de FED eerst wat onder druk, dus ging wat lager tot 1.1730, maar daarna ging het voor de uitkomst van de FED toch weer iets omhoog. Ondanks de meer dan verwachte stijging van de Producenten Prijzen uit de VS. Na de renteverhoging van de FED daalde EUR/USd even weer tot 1.1730 en daar lijkt even een bodem te liggen. Daar kwamen dan ook de winstnemingen in aanloop op de ECB vergadering vandaag. Nu loopt de EUR/USD weer richting 1.1820. Ik ben niet verbaasd. Ik verwacht dat op de uitspraken over het stoppen met de stimulering van de economie door het opkoopprogramma dat dat de EUR/USD naar de 1.1875 misschien even naar de 1.1900 zal brengen. Het wordt een lastig woordenspel. Italië is niet blij met het stoppen terwijl als de ECB wacht is de kans voorbij want de economie vertoont al trekken van lagere groei. De ECB heeft eigenlijk gewoon te lang gewacht. Maar het zal best gebeuren, maar de reacties zullen gemixt zijn en dan zal ook de stijging van de EUR/USD weer draaien. De VS gaat nu eenmaal beter op dit moment dan de EUR zone en de renteverschillen zullen weer verder oplopen. Maar eerst vandaag omhoog denk ik naar 1.1875/1.1925 en dan volgende week weer lager denk ik.

GBP/USD: 1.3398 (gisteren 1.3348) 
GBP/USD: Toch weer tegenvallende cijfers uit het VK. Dit keer van de detailhandel verkopen. De producenten Prijzen voldeden aan de verwachtingen. Consumenten Prijzen waren bijna volgens verwachting. Dat zorgde voor een daling, maar net niet onder de 1.3300. Daarna ging de GBP/USD weer wat hoger en nu is het toch weer door de 1.3400 gegaan door de wat lagere USD na de verklaring van de FED! En Theresa had in het parlement weer wat Maywind. Er werden voorstellen door het lagerhuis weggestemd dat ze toestemming moet vragen aan het parlement over de onderhandelingen over de douane unie o.a. Dat geeft haar meer mandaat en kan de onderhandelingen doen versnellen. Ik zie vandaag de GBP/USD verder stijgen naar 1.3450 en nog hoger.

EUR/GBP: 0.8817 andersom 1.1342 (gisteren 0.8801 andersom 1.1363).
EUR/GBP: Blijft in de range 0.8790 en 0.8825. Vandaag cijfers van de detailhandel. Ik denk dat deze Mayvallen en dat  dit er weer voor zal zorgen dat de EUR/GBP naar beneden zal gaan. Een snelle stijging van de EUR na de ECB persconferentie kan het EUR/GBP nog even meesleuren omhoog. Maar dat zal snel weer herstellen. De daling naar onder de 0.8700 laat even langer op zich wachten, maar geduld is een schone zaak.

Olieprijs
WTI Crude Oil: USD 66.55 (Olie voor de VS). Brent Oil USD: USD 76.45 (olie voor Europa). Shanghai vat olie: Yuan 465.50 = USD 72.67 (Olie voor het Verre Oosten). De voorraden van de olie van de EIA in de VS waren fors gedaald. Dit tegenover een stijging van de API gisteren. De olieprijs is eerste wat gestegen maar in Azië toch weer gedaald. Dit door de te verwachtte stijging van de productie door de OPEC en Rusland. De productie van de VS is nu op 10.9 mio vaten per dag uitgekomen. Een nieuw record. Maar ook de vraag van bijz. benzine in de VS is op record hoogte. 9.88 mio vaten per dag. Daardoor zijn de voorraden van de EIA ook gedaald. De koning van Saudi Arabië is ook ij de openingswedstrijd vanavond van het WK. Dit zorgt ervoor dat Rusland en Saudi Arabië kunnen praten over de olieproductie voor de vergadering van 22 juni in Wenen. Vraag en aanbod lopen dus allebei op en de grote vraag is nogmaals hoe groot de invloed van de speculanten is. Ik denk dat omdat de olieprijs niet verder wil stijgen, de speculanten er misschien weer wat uit gaan en dat zorgt voor een daling denk ik.

Goud
USD 1304.10 (gisteren USD 1300.80). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Na de renteverhoging van de FED is het goud iets gestegen. De renteverhoging van 0.25% was al in de markt verwerkt, toch daalde de USD koers (EUR/USD omhoog) en ook daar profiteerde het goud van.

Beurzen gisteren en vanmorgen
De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.2% hoger gesloten. De AEX is gisteren 0.17% hoger gesloten op 563.95. De AEX opent vandaag -0.5% lager op 561.1. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.3% lager gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: Chinese beurzen zijn gemiddeld -0.3% lager gesloten. Hongkong is -1.30% lager gesloten. De Japanse Nikkei is -1.0% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *