Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

03/05/2019

| 03-05-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1215 of andersom 0.8917 (gisteren 1.1226 andersom 0.8908).

EUR/USD: Uit de Eurozone gisteren geen cijfers alleen een speech van Guindos. Uit de VS een meevallers van de ADP cijfers. Dat is de voorloper van de Non Farm Payrolls van vrijdag. Die waren veel beter dan verwacht. De inkoopmanagers van de industrie uit de VS waren ook beter dan vorige maand en dan de verwachting. Maar de ISM inkoopmanagers van de industrie waren een grote domper. Veel slechter dan vorige  maand en dan de verwachting. ISM Prices paid ook een stuk slechter dan verwacht. Maar net 50.0. Uitgaven in de bouw vielen tegen. Dus er waren voor de FED meevallende maar ook tegenvallende cijfers. EUR/USD wilde niet door de 1.1250 heen tot de FED. Frans 1.1265 was even de top gisteren, maar dat duurde niet lang. 1.1300 lijkt nu weer even wat verder weg. Powell was minder negatief dan de markt verwachtte en Powell laat de oren niet hangen naar Trump. De retail sales uit Duitsland waren slechter dan vorige maand en slechter dan verwacht op jaarbasis. Dat is geen goed nieuws. In de loop van de ochtend krijgen we nog de inkoopmanagers van de industrie uit Duitsland en de totale Eurozone. Vanmiddag uit de VS ook veel cijfers waaronder de fabrieksorders en de kosten van arbeid over het eerste kwartaal. Voor vandaag verwacht ik een kleine stijging van de EUR/USD daar misschien weer 1.1230. Maar we moeten niet verder dalen dan 1.1180/85 want dat is een technisch signaal dat het verder naar beneden zou kunnen gaan. Het is allemaal erg kwetsbaar in de Euro op dit moment. Bij goede cijfers uit de Eurozone kunnen we iets stijgen. Ik zie cijfers uit de VS niet zo heel positief in vandaag. De werkloosheid en de non farm payrolls is een ander verhaald De ADP was veel beter dan verwacht. Dus zouden de Non farm payrolls ook een goede uitkomst kunnen geven. Dat zou de USD weer wat sterker kunnen maken. Maar ook de loonontwikkeling is hier belangrijk. Maar dat is pas voor morgen.Maar toch zou ik als ik koper was van USD niet teveel risico nemen. Het kan zo maar naar 1.1000. De internationale spanningen helpen eerder de USD dan de EUR. Toch is de 1.1300 nog niet uit mijn hoofd, maar ik moet ook reëel zijn. Pistool op mijn buik? Vrijdag tussen de 1.1280/1.1300.

GBP/USD: 1.3070 (gisteren 1.3055)

GBP/USD: Theresa May is terughoudend om een datum voor de Brexit vast te stellen. No Dah. Ze wil wel de EU uit met een deal. De onzekerheid over de Brexit moet zo snel mogelijk opgelost worden. De keuzes voor het parlement zijn op dit moment. Uit de EU met een deal. Uit de EU zonder deal. Een 2e referendum of de Brexit terugdraaien. Wie bepaalt nu eigenlijk wat er verder gaat gebeuren? GBP/USD is op een haar na 1.3100 geweest. Nu weer iets lager rond de 1.3050. Door de iets sterkere USD. Vandaag het rentebesluit van de Bank of England met het commentaar van Carney en een rapport over de inflatie in het VK. Ze zoeken naar nog een goede opvolger voor Mark (Carney). Suggesties? Vrijdag 1.3100!

EUR/GBP: 0.8575 andersom 1.1662 (gisteren 0.8600 andersom 1.1628).

EUR/GBP: 0.8575 is het nu. Ik denk dat er vandaag weinig ruimte is verder naar beneden. Ik geloof niet dat EUR/USD nog veel lager gaat vandaag. Maar morgen is weer een ander verhaal. Eerst maar eens de Bank of England afwachten. Het lijkt erop dat als May akkoord gaat met de douane unie Labour de  Brexit deal zal goedkeuren. Het zal toch niet echt zo zijn? Dat zou wel goed voor het GBP zijn. Op langere termijn komt de 0.8450/8475 weer in zicht. Maar nu nog even niet. Echt veellager dan 0.8570 zie ik het deze week niet.

EUR/CNY: 7.5435 (gisteren 7.5610). USD/CNH 6.7450 (gisteren 6.7335), USD/CNY fixing door PBoC: geen (gisteren geen).

EUR/CNY: China is de rest van de week dicht. dus daar weinig nieuws vandaan.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 63.24 (Olie voor de VS, gisteren 63.33) Brent Oil: USD 71.78 (olie voor Europa, gisteren 71.61). Shanghai vat: Yuan 498.9 = USD 74.04 (Olie voor het Verre Oosten per 19-05). De olieprijs is gisteren gedaald. Dit door de gestegen olievoorraden van de EIA met 9.934 mln vaten. Dat is bijna 5 x meer dan verwacht. Dat miste zijn uitwerking niet gisteren overdag. Ondanks alle nieuwsfeiten vorige maand over de olie is de productie van de OPEC vorige maand stabiel gebleken. Waar aan de ene kant productie verdween kwam het aan een andere kant weer terug. OPEC landen produceerde in april 25.000 vaten meer dan in maart. De olie van Iran gaat zijn weg wel vinden denk ik en misschien is Trump en de VS wel een blaffende hond wat dit betreft. De sancties op Iran zijn er natuurlijk wel en er is wat uitval in productie in Libië en Angola. De problemen in Venezuela blijven groeien. Er is een risico dat dit ook andere landen meeneemt. Rusland en China steunen Maduro en de VS en veel Europese landen steunen Guaido. Zo kan een land ver weg ineens de internationale verhoudingen op scherp zetten. Dat is geen goed nieuws. Door de hoge gemiddelde olieprijzen in 2018 is de winst van oliemaatschappijen bij 50 van de ondervraagde met 200% gestegen.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1273.15 (gisteren USD 1283.95). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Goud iets gestegen gisteren overdag, maar het wachten was op de FED natuurlijk. Dat was voor het goud een teleurstelling. Een verdere richting zullen de cijfers van vandaag en met name morgen moeten geven. De cijfers van de arbeidsmarkt uit de VS morgen zijn belangrijk. Het is wel heel snel gedaald dus ligt een tegengestelde correctie beweging op de loer. naar mijn idee is goud een koopje op dit moment.

Zilver

USD 14.652 (gisteren USD 14.742). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver gedaald terwijl het goud gestegen is gisteren. Dat was wel een hele rare beweging. Daarna is het zilver door de FED mee gedaald met het goud. De mint ratio ligt nu op 86.85. Weer bijna 87.00. bijzonder en niet de kant op die ik verwacht. Maar soms moet je geduld hebben. Naar mijn idee zijn goud en zilver zeer koopwaardig.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen waren gisteren gesloten. De AEX is eergisteren 0.63% hoger gesloten op 571.60. De AEX is vanmorgen -0.6% lager geopend op 568.3. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.6% lager gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is de hele week dicht door de kroning van de nieuwe Keizer. Chinese beurzen zijn ook gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 0.56% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *