Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

03/07/2019

| 03-07-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1280 of andersom 0.8865 (gisteren 1.1287 andersom 0.8860).

EUR/USD: De detailhandelsverkopen uit Duitsland op jaarbasis waren beter dan verwacht, maar op maandbasis weer slechter dan verwacht. Maar wel beter dan vorige maand. De producenten prijs index uit de Eurozone was op maandbasis volgens verwachting maart op jaarbasis was het met 1.6% iets lager dan de verwachting. Vandaag is het de dag van de inkoopmanagers van de samengestelde index en de diensten uit Europa en de VS. Dat kan de EUR/USD wel wat richting geven. Verder de salarisstroken van de ADP als voorloper van de Niet agrarische nieuwe banen in de VS van vrijdag (Non Farm Payrolls). De ontwikkeling van de ADP laat vaak een grote gelijkenis zien met deze Non Farm Payrolls. Dus dat is vanmiddag uit de VS een belangrijk cijfer samen met de inkoopmanagers. We krijgen uit de VS ook nog de ISM inkoopmanagers van de niet verwerkende industrie en de fabrieksorders. dus een volle cijferagenda vandaag. Wat gaat dit voor de EUR/USD betekenen? Ik denk dat 1.1275 ongeveer de laagste koers is van vandaag en dat we vandaag weer richting 1.1325 gaan en misschien wat hoger. Inkoopmanagers Italië iets beter dan verwachten

GBP/USD: 1.2565 (gisteren 1.2620)

GBP/USD: Carney heeft zijn zorgen weer eens op tafel gelegd. De handesloorlog tussen de VS en China en de aankomende Brexit zijn een bedreiging voor de economie van het VK (No Duh).Hij zei dat de economie misschien stimulering nodig zou hebben in de economische teruggang die het gevolg zou zijn. Dit werd als een mogelijke renteverlaging gezien. Dat heeft de GBP/USD koers tot de huidige 1.2565 gebracht. De inkoopmanagers van de diensten worden ook lager verwacht dan de 51 van vorige maand. Dus echt veel positieve dingen kan ik voor de GBP/USd nu niet echt noemen. Toch geloof ik niet dat we echt veel lager zullen gaan. Ik zie 1.2550 wel even als de bodem. Carney heeft ons toch niet echt verrast? Ik zie het eerder weer naar 1.2625 gaan vandaag.

EUR/GBP: 0.8967 andersom 1.1152 (gisteren 0.8945 andersom 1.1179)

EUR/GBP: De onderkant die ik eerder noemde van 0.8925 zullen deze week waarschijnlijk niet halen. En de bovenkant komt misschien iets hoger te liggen dan 0.8975, ik denk 0.8985. Ik denk wel dat we onder de 0.9000 blijven. Maar goed nieuws over het GBP zal niet makkelijk te vinden zijn. Toch denk ik dat de beweging omhoog in EUR/GBP beperkt zal blijven.

EUR/CNY: 7.7685 (gisteren 7.7480). USD/CNH 6.8970 (gisteren 6.8660), USD/CNY 6.8910, fixing door PBoC: USD/CNY 6.8640 (gisteren 6.8716).

EUR/CNY: Het gaat allemaal toch lang(er) duren om de handelsoorlog tot een einde te brengen. De cijfers van China blijven tegenvallen. economisch zou het voor china en de rest van de wereld een zegen zijn als de VS en China er samen snel uit zouden komen. Toch denk ik dat China de langste adem heeft. Dat hebben ze al eeuwen. toch heeft de economie van China het ook niet makkelijk. De verlaging van de yuan  deze week (USD/CNY omhoog) is hier een reactie op.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 56.49 (Olie voor de VS, gisteren 59.17) Brent Oil: USD 62.70 (olie voor Europa, gisteren 65.31). Shanghai vat: Yuan 426.4 = USD 61.93 (Olie voor het Verre Oosten per 19-07). Zo dat was gisteren een klap voor de olieprijs. Zomaar weer USD -2.50 eraf. De OPEC & Friends heeft een akkoord bereikt over verlenging van de verlaging van de productie met -1.2 mln vaten tot maart 2020. Er zijn grote zorgen over de groei van de vraag voor de toekomst. Er zijn wat tegenvallende cijfers uit de VS en inkoopmanagers uit China. Er was ook steun voor de olieprijs vanmorgen daardoor is de olieprijs vanmorgen alweer iets hersteld. De afname van de voorraden van API gisteravond uit de VS met -5.0 mln vaten. Vanmiddag de voorraad cijfers van de EIA. De productieverlaging van de OPEC moet zorgen voor afnemende voorraden in de oliemarkt. Maar de importtarieven van de VS aan Europa zorgen voor onrust over vrije handel. Barclays Bank denkt dat de vraag het zal dalen tot het laagste niveau sinds 2011. Ook zien we de productie uit Venezuela weer langzaam herstellen en ook Argentinië is weer meer olie aan het produceren. Poeh een daling in het tempo van gisteren had ik niet echt verwacht. Daar kan wel weer even een stijging op volgen als een herstel. Dus even iets hoger zou ik snappen. tenzij de voorraden van de EIA zijn gestegen dan zou een daling ook tot de mogelijkheden horen. Ik geloof dat de daling even zal stoppen en we een korte stijging zullen zien. Daarna kunnen we nog wel iets verder dalen. Ik had vorige week al WTI naar USD 55 genoemd. Wat we ook zien is dat het verschil tussen de Brent en WTI weer flink aan het dalen is. Dat is nu nog USD 6. Dat komt van USD 11 af. Dit is dichterbij het gemiddelde van de afgelopen jaren. Barclays en Morgan Stanley hebben allebei hun voorspellingen voor de Brent olie met USD -5 verlaagd.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1427.15 (gisteren USD 1396.65). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Goud is ineens weer fors gestegen. Dat had ik even niet zien aankomen. Maar Peter Navarro, een handelsadviseur uit de VS, heeft gezegd dat de gesprekken tussen China en de VS in de goede richting bewegen, maar dat een oplossing nog wel even tijd zal kosten. Dat viel de markt tegen en dus veroorzaakte dat weer een vlucht naar het veilige gele goud. De deal moet in het voordeel van de VS zijn had trump gisteren al laten vallen. alsof het een wedstrijd is. Een mooi voorbeeld voor Simon Sinek en zijn benadering finite en infinite game bij bedrijven. Ook de import tarieven die Trump nu weer aan Europa gaat berekenen zorgt voor meer spanningen in de handel en zorgt voor een hogere goudprijs. Ook de verwachtingen dat rentes wereldwijd (en met name in de VS) weer gaan dalen zorgt voor een hogere goudprijs. Goud moet je hebben in deze tijd als je naar de koersontwikkeling kijkt

Zilver

USD 15.373 (gisteren USD 15.158). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Samen met het goud is ook het zilver flink gestegen. Ook deze had ik even niet zien aankomen. De (mint) ratio is nu weer 92.92. Het goud is veel sneller gestegen dan het zilver. Dat tempo blijft maar achterlopen. Heel vreemd. In 1991 is die ratio 100 geweest, maar het gemiddelde van de afgelopen decennia si toch echt 66. dus het zilver is toch echt relatief heel goedkoop. en als het goud al teveel gestegen is gaan beleggers voor een goedkopere variant. Het zilver dus. Dus geduld blijft een schone zaak.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.3% hoger gesloten. De AEX is gisteren 0.32% hoger gesloten op 570.06. De AEX is vanmorgen onveranderd geopend op 569.95. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld 0.3% hoger gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is -0.59% lager gesloten. Chinese beurzen zijn gisteren gemiddeld -1.0% lager gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen -0.32% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *