Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

13/06/2019

| 13-06-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1300 of andersom 0.8850 (gisteren 1.1340 andersom 0.8819).

EUR/USD: De EUR/USD is inderdaad onder de 1.1300 gedaald gisteren. Ondanks de tegenvallende consumentenprijzen uit de VS werd de USD toch wat sterker en ging EUR/USD naar beneden.Ook het Maandelijks Budget uit de VS was slechter dan verwacht. Er waren meer uitgaven dan verwacht. Dit maakt de verwachting voor een rentedaling in de VS alleen maar groter. Vandaag hadden de consumentenprijzen uit Duitsland geen verrassingen. Precies volgens de verwachting. Dit was de laatste herziening over mei. Later in de ochtend de Industriële Productie uit de gehele Eurozone. Import en export is in de VS aan de beurt vandaag en de wekelijkse werkloosheidsuitkeringen. Ik denk dat er nu weer ruimte is voor een stijging van de EUR/USD. De daling komt door Trump zijn opmerkingen over sancties tegen de Russische Nord Stream Gas pijplijn. Zucht. De USD blijft zelfs na 3 renteverlagingen nog veel meer rente geven dan bijvoorbeeld de EUR. Dus de ruimte voor een stijging van EUR/USD op deze gronde is er wel maar ook beperkt. Ik zie vandaag nog een kans op een daling naar 1.1285 maar zie morgen EUR/USD wel weer stijgen naar 1.1340 en misschien nog wat hoger. Toch nog een reactie op de verwachting dat de rente in de VS weer gaat dalen.

GBP/USD: 1.2680 (gisteren 1.2740)

GBP/USD: Vandaag kiezen de conservatieven (Tories) een nieuwe leider dus ook de nieuwe Premier van het VK. Daar is het GBP van onder de indruk. Hoe zal dit daar nu weer eens gaan in het circus van Monty Python. Er zijn 9 stemmingen nodig. Iedere keer valt er een kandidaat af en als er nog 2 over zijn mogen alle leden van de Tories (150k) stemmen als ik het goed begrepen heb. Rics huizenprijs balans viel mee. Het is niet gelukt om een No Deal Brexit te voorkomen in het parlement. Dus dat zorgde ook direct weer voor een GBP/USD onder de 1.2700 in plaats van naar boven. De verkiezing voor de nieuwe leider en Premier in het VK is het belangrijkste vandaag op de agenda. Wie zijn de 2 finalisten en hoe staan ze tegenover een Brexit oplossing.

EUR/GBP: 0.8910 andersom 1.1223 (gisteren 0.8900 andersom 1.1236)

EUR/GBP: Gisteren 0.8875 geweest, maar de tegen stemming op een Brexit zonder deal deed de beweging weer draaien naar 0.8900. Het zal nog wel even kunnen stijgen naar 0.8930 vandaag door de stemming op de stemmingen. Morgen weer eens verder kijken wat daar de resultaten van zijn.

EUR/CNY: 7.8450 (gisteren 7.8450). USD/CNH 6.9305 (gisteren 6.9325), USD/CNY 6.9192, fixing door PBoC: USD/CNY 6.8934 (gisteren 6.8930).

EUR/CNY: Er is nog voldoende ruimte om de economie te stimuleren zegt de President van de Centrale Bank in china Yi. We kunnen de RRR rente verlagen.Dat is het % dat banken bij de centrale bank moeten aanhouden voor de uitgegeven leningen. We kunnen de rente verder verlagen. Dus geen nood. De ruimte om te stimuleren is meer dan voldoende. China zal ook de handel in buitenlandse valuta meer openstellen voor het buitenland. Dan kunnen er meer partijen aan deelnemen en meer producten verhandeld worden. Dit maakt het indekken van valutarisico’s in China makkelijker. De Chinese yuan zal de komende tijd onder druk blijven. Dat is het strategische spel wat gespeeld wordt door China. De valuta zo laten bewegen dat het logisch is en toch hun economie helpt. Een zwakkere Yuan maakt de export van China goedkoper en dat compenseert de import tarieven en de VS kan niet zeuren dat de Yuan minder waard wordt door al de import tarieven. Dan wordt het vertrouwen in China kleiner. Een mooi spel.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 52.38 (Olie voor de VS, gisteren 52.20) Brent Oil: USD 61.55 (olie voor Europa, gisteren 61.13). Shanghai vat: Yuan 421.7 = USD 60.94 (Olie voor het Verre Oosten per 19-07). De gestegen voorraden van de EIA gistermiddag zorgde voor een forse daling van de olieprijs. De WTI crude oil is gedaald naar net onder de USD 51.0. Er was voor zowel de API voorraden als de EIA voorraden een daling verwacht en het werd voor beiden een stijging. De gasvoorraden zijn ook gestegen. Erbij heeft de EIA dinsdag de groeiverwachtingen voor de groei van de vraag naar olie naar beneden bijgesteld. Dat zorgde voor een flinke daling. Toch is het vanmorgen ook weer flink hersteld. Dit komt doordat er op 2 tankers een explosie is geweest in de Golf van Oman. Die trof 2 grote tankers. De komende weken komt er meer duidelijkheid over de eventuele verlenging van de productieverlaging van de OPEC met -1.2 mln vaten. Daar wordt een verlenging voor verwacht. Rusland twijfelt nog maar met deze lage olieprijzen lijkt het niet handig om ermee te stoppen. Het wegvallen van de olie van Iran en Venezuela is nu ineens geen reden meer voor een hogere olieprijs. Gek hé. Onrust in het Midden Oosten is blijkbaar ook geen oorzaak meer. Of gaan die dingen straks zorgen voor een stijging van de olieprijs? Wat gaat het sentiment voor de olie bepalen de komende weken? De afgelopen weken is dit volledig gedraaid. Wanneer gaan de argumenten voor een iets hogere olieprijs weer de kop op steken? Ik zie nog maar beperkte ruimte voor daling en eerder weer ruimte voor een stijging. Dat zagen we vanmorgen al gebeuren. Het is wel even genoeg gedaald is mijn idee. Er komt een correctie omhoog aan is mijn gevoel.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1340.15 (gisteren USD 1339.90). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Goud iets verder gestegen. Een toekomstige renteverlaging in de VS is een oorzaak. Dat is goed voor de edelmetalen en speculanten willen de boot niet missen. Beurzen zijn wereldwijd gedaald en de handelsoorlog tussen de VS en China is nog steeds een grote onzekere factor in de wereldeconomie. Ik vind het wel een beetje hoog. En what goes up, must come down. Al is het alleen maar tijdelijk voor een correctie. Het is nooit een rechte lijn.

Zilver

USD 14.828 (gisteren USD 14.822). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Het zilver blijft nog steeds wat achter bij de ontwikkeling in het goud. De inhaalslag kost veel tijd en overtuiging. toch zijn we op weg weer naar de USD 15.00. De mint ratio stijgt nog steeds iets en is nu 90.56. Een record nog steeds. Toch zie ik het hoger de komende tijd, maar geduld is een schone zaak en wordt op de proef gesteld. Vanmorgen zien we het rare fenomeen dat het goud stijgt en het zilver daalt. Dat is nu net weer te niet gedaan. Bijzondere ontwikkelingen.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld -0.4% lager gesloten. De AEX is gisteren -0.2% lager gesloten op 556.13. De AEX is vanmorgen -0.2% lager geopend op 554.85. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.2% lager gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is -0.57% lager gesloten. Chinese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.05% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen -0.61% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *