Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

16/05/2019

| 16-05-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1210 of andersom 0.8921 (gisteren 1.1215 andersom 0.8917).

EUR/USD: Trump lijkt ineens oorlogje te willen spelen. Er is veel onrust in het Midden Oosten tussen de VS en Iran en indirect ook Irak. Want die zit er nu ineens tussen. Dat heeft flink gevolgen voor de EUR/USD koers. Die daalt door een vlucht naar veiligheid en dat is de USD nog steeds. Dus ging EUR/USD omlaag.We zijn iets onder de 1.1185 geweest om 16.00 uur onze tijd. De cijfers uit de VS waren niet best en dat zorgde na 16.00 uur weer een stijging van EUR/USD naar boven de 1.1210. Daar staan we nu eigenlijk nog. Nog steeds erg weinig beweging. Vandaag huizenprijzen en bouwvergunningen en de Philly Fed index uit de VS. Uit de eu wenig spannends. Verandering van de arbeidsmarkt en de handelsbalans. Daar lopen de markten niet zo warm voor. De Philly Fed wel en er zijn sprekers van de FED. Voor vandaag verwacht ik eigenlijk niet zoveel. Onderkant weer 1.1185 en de bovenkant 1.1230. We gaan de avond in net boven of net onder de 1.1200. Saai. Nou dan zal er wel ineens iets spannends of onverwachts gebeuren.

GBP/USD: 1.2840 (gisteren 1.2918)

GBP/USD: Het zit helemaal niet May en dus gaat de GBP/USD koers verder naar beneden. Vandaag en morgen ook geen cijfers. Alleen een speech van Haskel. Het blijft maar tobben en dat is niet goed voor de koers. Niemand is voor de Brexit deal en May wint nog geen zieltjes in de onderhandelingen. Onderhandelen betekent water bij de brexit wijn. als het zo doorgaat komt er helemaal geen Brexit. Of een zonder deal. Nou ja dat moet dan maar. Op eniog moment is iedereen er zo op voorbereid, dan maakt het ook niet meer uit. En door. Een lager GBP zal het VK dan alleen maar weer op de rit helpen. Ik begin al een beetje aan dit idee te winnen. Alhoewel ik er nog steeds wel vertrouwen in heb. In of geen Brexit of een deal. Maar dan moeten er misschien wel eerst verkiezingen komen in het VK of een nieuw referendum of zo iets. Ik heb geen idee hoe de peilingen nu zijn bij een nieuw referendum.ik word geloof ik ook een beetje Brexit moe. Het GBP ook. Ik geloof niet dat we vandaag door de 1.2800 heen gaan. Het is al best fors gedaald. De cijfers zijn best goed. Dus daar ligt het niet aan. We blijven boven de 1.2800 denk ik en misschien wel weer even 1.2900 als de USD iets zwakker wordt vandaag.

EUR/GBP: 0.8730 andersom 1.1455 (gisteren 0.8682 andersom 1.1521)

EUR/GBP: EUR/GBP 0.8675 was veel te laag. GBP in het verdomhoekje op dit moment. Tja je kunt natuurlijk niet ongestraft blijven prutsen. GBP/USD is in elkaar gestort en dus stijgt EUR/GBP ineens naar dik boven de 0.8720. Ik had het eerder deze week al een beetje aangekondigd. Maar net als je denkt dat het een rustige dag zal worden gebeurd er ineens wat je niet verwacht. Beweging in GBP. Ik denk dat 0.8735 wel even de top is en dat we de rest van de week iets zullen dalen door een stijging van de GBP/USD.

EUR/CNY: 7.7065 (gisteren 7.7100). USD/CNH 6.9105 (gisteren 6.9045), USD/CNY 6.8775, fixing door PBoC: 6.8688 (gisteren 6.8649).

EUR/CNY: Huizenprijsindex was iets beter dan vorige maand. Maar de Chinese munt wordt op dit moment beheerst door de ontwikkelingen in de handelsoorlog. Verder geen nieuws. Als er geen oplossing komt voor de handelsoorlog zie ik de CNY verder verzwakken en zal dus USD/CNY stijgen en EUR/CNY ook. Toch komt er wel een oplossing denk ik, in ieder geval voor de nieuwe verkiezingen in de VS. en Trump zal ook inbinden. Want China is veel groter dan de VS. Die hebben denk ik langere adem.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 62.37 (Olie voor de VS, gisteren 60.91) Brent Oil: USD 72.08 (olie voor Europa, gisteren 70.28). Shanghai vat: Yuan 506.3 = USD 73.61 (Olie voor het Verre Oosten per 19-06). De olieprijs is gisteren eerst flink gedaald en daarna fors gestegen door de oplopende spanningen in het Midden Oosten. Olietankers van Saudi Arabië worden af en toe door drones aangevallen. De VS probeert er alles aan te doen om China ervan te weerhouden de olie van Iran te kopen. Het is overal maar rommelig. Deze onrust in het Midden Oosten is de belangrijkste reden dat de olieprijs weer fors is gestegen. De voorraden van de EIA zijn ook weer fors gestegen (5.4 mln vaten). Net zoals de voorraden van API dinsdag. Dat is dus meer aanbod en dus een lagere prijs,  maar de spanningen in het Midden Oosten en tussen China en de VS zorgen voor een andere beweging. Kwestie van tijd denk ik. Maar het blijven altijd golfbewegingen. Hans van Cleef gefeliciteerd met het feit dat je in 2018 de beste voorspeller van de Brent olie was en 3e voor de WTI Crude oil (geen idee wie er allemaal hebben meegedaan). Er is voor de vergadering in juni van de OPEC een voorbespreking volgende week.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1297.55 (gisteren USD 1296.65). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Het is gisteren toch weer iets gestegen. Dit door het decreet wat Trump heeft getekend en het daardoor kunnen weren van Chinese bedrijven als Huawei. De daling van het goud van gisteren kwam door de verzachtende woorden die trump sprak over de verhouding met China en dat hij nog steeds goede hoop heeft op een akkoord over de handelsoorlog. Ook liet hij los misschien te wachten met invoeren van import tarieven. Snapt u het nog? Het goud ook niet meer. herstel van de beurzen zorgen ook voor meer rust, dus minder behoefte aan de goude veilige haven.Mijn idee is dat het goud richting USD 1300 zal gaan deze week en verder in de tijd nog verder omhoog.

Zilver

USD 14.803 (gisteren USD 14.807). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilverprijs is ivooruit te branden. Het wil nergens heen. Stilte voor de storm denk ik. De mint ratio, het goud gedeeld door het zilver, is weer iets gedaald t.o.v. gisteren en staat nu op 87.63. Dit zie ik de tweede helft van dit jaar fors lager gaan. Ik zie het zilver flink stijgen. Mijn idee is dat het zilver nog steeds heel koopwaardig is rond de 14.80.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.5% hoger gesloten. De AEX is gisteren 0.44% hoger gesloten op 553.08. De AEX is vanmorgen -0.3% lager geopend op 551.2. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld 0.7% hoger gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is -0.63% lager gesloten. Chinese beurzen zijn gemiddeld 0.3% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 0.24% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *