Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

10/05/2019

| 10-05-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1228 of andersom 0.8906 (gisteren 1.1203 andersom 0.8926).

EUR/USD: Import en export uit Duitsland was flink beter dan vorige maand, maar deels iets slechter dan verwacht. De cijfers uit de VS vielen flink tegen gisteren. Met name de Producenten Prijzen. Dat zorgde voor een stijging van EUR/USD naar 1.1250 nog hoger dan mijn verwachting. Werkloosheidsuitkeringen waren ook iets hoger dan verwacht. De VS heeft per vandaag de verhoging van de import tarieven voor China ingevoerd. Trump die voor een deel echt onzin praat. Maar de onderhandelingen tussen China en de VS gaan gewoon door vandaag. Trump denkt dat er nog steeds kans is op een deal. Vandaag uit de VS de Consumenten Prijzen. Misschien laten die een ander beeld zien dat de producenten prijzen. De verwachting is dat deze beter zijn (=hoger) dan vorige maand. Verder het maandelijkse budget uit de VS. Ook zijn er nog een aantal mensen van de FED die wat te vertellen hebben. De cijfers voor de Eurozone hebben we al gehad en rest nog een aantal sprekers van de ECB. Maar die zullen niet echt veel verrassingen hebben denk ik. Ik zie het hier eerder even iets dalen, misschien tot net onder de 1.1200. Het zal niet makkelijk zijn om voor het weekend een nieuwe top van EUR/USD te zetten is mijn gevoel. Als het in de loop van de dag nog iets oploopt zie ik eerder na de cijfers in de VS wat winstnemingen.Het kan welzijn dat de consumentenprijzen iets tegenvallen en dat dit de EUR/USD nog even aan een stijging helpt. Ik verwacht dit niet direct. We gaan het weekend in net boven de 1.1200 denk ik en dan volgende week op naar de 1.1300.

GBP/USD: 1.3003 (gisteren 1.3040)

GBP/USD: Door de lagere USD is GBP/USD gisteren gestegen en zijn we boven de 1.3030 geweest. Nu staan we weer iets lager en vandaag staan er veel cijfers op de agenda. Industriële productie en Bruto Binnenlands Product, zakelijke investeringen etc. De verwachtingen zijn gemixt. Er is op dit moment niet zo veel ruimte voor een stijging doordat de gesprekken tussen Labor en de conservatieven op een dood spoor terecht gekomen zijn. Wat een verrassing. Maar als de cijfers goed zijn zal GBP/USD toch wel eens kunnen stijgen naar 1.3075. Bij tegenvallende cijfers zie ik het dalen naar 1.2960. Ik zet mijn geld op het eerste omdat de cijfers best goed zijn de afgelopen weken.

EUR/GBP: 0.8635 andersom 1.1581 (gisteren 0.8593 andersom 1.1637)

EUR/GBP: EUR/GBP is gisteren gestegen naar 0.8644. Dit heeft natuurlijk te maken met de stijging van de EUR/USD. De cijfers kunnen misschien het EUR/GBP even naar 0.8600 brengen of net eronder. Maar veel ruimte voor daling is er niet naar mijn mening. Dit door de matige ontwikkelingen over de Brexit. bij slechtere cijfers kan het zomaar naar 0.8675. Dat zou best eens kunnen ook omdat ik EUR/USD nog steeds iets hoger zie.

EUR/CNY: 7.6390 (gisteren 7.6210). USD/CNH 6.8260 (gisteren 6.8300), USD/CNY fixing door PBoC: 6.7912 (gisteren 6.7665).

EUR/CNY: De nieuwe import tarieven zijn ingegaan. Er is best een groot verschil tussen de koers van de USD/CNY op de schermen en de notering van de PBoC. De vraag is of China haar hand overspeelt of dat zij juist de langste adem hebben. Omdat China op veel langere termijn beslissingen neemt dat de VS. Maar de economie is daar kwetsbaar en het belang voor China is veel groter dan het belang van de VS als je het over nu hebt. Voor de toekomst wordt dit anders. Het blijft een fascinerend spel. De verwachtingen voor een deal zijn niet zo goed. Maar het kan dichterbij zijn dan ze ons doen vermoeden.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 62.10 (Olie voor de VS, gisteren 61.59) Brent Oil: USD 70.75 (olie voor Europa, gisteren 69.88). Shanghai vat: Yuan 487.5 = USD 71.91 (Olie voor het Verre Oosten per 19-06). Vanmorgen is de olieprijs weer iets gestegen. Brent meer dan de WTI crude oil. Vanavond worden de actieve bronnen uit de VS bekend gemaakt en de gasvoorraden waren gisteren iets minder gestegen dan verwacht. Het cijfer was ook minder dan vorige maand. De stijging was aanvankelijk groter, maar na de bekendmaking van de invoer van de nieuwe import tarieven door de VS op Chinese producten, is de olieprijs weer gedaald. China heeft gezegd met tegenmaatregelen te komen.Maar er is nog niet bekend wat die dan zullen zijn. China en de VS zijn de 2 grootste gebruikers van olie ter wereld. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben zij 34% van de wereldwijde olieconsumptie voor hun rekening genomen. De WTI Crude olieprijs is voor de derde week op rij gedaald. De Brent voor de 2e week op rij. In het Verre oosten dan. Bij ons begint de dag net. In de VS zien ze de wereldwijde vraag naar olie dit jaar stijgen met 1.4 mln vaten per dag. Als de gesprekken tussen de VS en China echt klappen dan kan dit de olieprijs nog verder doen dalen. Maar een akkoord zal de olieprijs een boost geven naar boven. alleen denk ik niet dat dit erg lang duurt. Los daarvan kan de olieprijs wel weer even herstellen. We zijn de afgelopen weken flink gedaald dus zou een stijging niet raar zijn. Op de langere termijn zie ik het nog wel iets lager.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1285.35 (gisteren USD 1284.0). De goudprijs is in USD per troy ounce  (=31.1 gram). Ondanks de invoer van de import tarieven is het goud niet veel gestegen vanmorgen. Dat valt me tegen. Blijkbaar is er vertrouwen in een goede afloop. Dat geloof ik ook wel want de belangen zijn voor beide landen te groot en Trump heeft nu eenmaal een hele bijzondere manier van deals tot stand brengen. Noord Korea is het niet gelukt. Maar misschien bij China wel. We gaan het zien. Ik zie het goud hoger, maar op dit moment heb ik het gelijk niet aan mijn kant. Dat gebeurt ook.

Zilver

USD 14.793 (gisteren USD 14.857). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver daalt nog harder dan het goud. 14.60 is een belangrijk (technisch) steunpunt. Als het lager gaat dan die prijs kan het nog verder dalen door technische verkopen. De (mint) ratio is nu 86.922. Ik geloof niet dat het tot onder de 14.60 zal dalen. Dus ik vind het zilver een mooie prijs hebben om te kopen. Maar risicoloos is dat natuurlijk nooit. Het gaat op dit moment makkelijker naar beneden dan omhoog. Dit geldt ook voor het goud.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld -1.4% lager gesloten. De AEX is gisteren -1.67% lager gesloten op 549.59. De AEX is vanmorgen 0.7% hoger geopend op 553.65. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.4% lager gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is -0.2% lager gesloten. Chinese beurzen zijn gemiddeld 2.2% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 1.14% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *