Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

03/09/2019

| 3-9-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.0940 of andersom 0.9141 (gisteren 1.0990 andersom 0.9099).

EUR/USD: De EUR/USD blijft maar dalen. Redenen zijn de verwachting dat de ECB de rente zal gaan verlagen en de economische teruggang in de Eurozone. Deze week heel veel sprekers van de FED te beginnen met vandaag Rosengren. Voor de VS wordt ook rekening gehouden met een recessie en een renteverlaging. Maar de situatie op de arbeidsmarkt van de VS (die cijfers komen vrijdag), het consumentenvertrouwen en en positieve cijfers van het Bruto Nationaal Product geen nog niet de noodzaak van verder renteverlagingen aan. Maar de markt denkt blijkbaar dat de invloed van Trump op de FED toch groter is dan de fundamentele cijfers. Dat is wel zorgelijk. Want Powell hintte op nog een renteverlaging om de economie te beschermen op de Jackson Hole conferentie. Als er geen renteverlaging zou komen zou dit de USD alleen maar meer steunen. Gaan we dan weer terug naar 1.0750? Nou dat geloof ik nog echt niet. Er zijn maar heel weinig analisten die rekening houden met nog een forse USD stijging. Dit zou voor de VS niet zo handig zijn. Want dan wordt de export van de VS alleen maar duurder en dat kan de VS niet hebben. Trump wil ook graag een zwakke USD, maar dat lukt nog even niet. We hadden vandaag de inkoopmanagers van de industrie uit Europa. Ze waren allemaal niet best, maar de beste waren die van het VK. Terwijl die toch het slechtst waren daar in 85 maanden.Vandaag uit Europa de Producenten Prijs Index en een speech van de opvolger van Draghi Christine Lagarde. Uit de VS een aantal inkoopmanagers. De prijsontwikkeling van ISM en de uitgaven in de bouwsector. Ook nog een index over het economisch optimisme en tot slot de autoverkopen. Aan cijfers uit de VS geen gebrek vandaag. EUR/USD lijkt oversold (teveel verkocht). Dus zie ik een correctie naar boven. Puur technische analyse. Wat er op langere termijn gaat gebeuren.De ruimte naar beneden blijft beperkt maar 1.0900 kan best eens op de borden komen. Maar niet lang.Dan is het wel klaar met de daling denk ik.

GBP/USD: 1.1987 (gisteren 1.2160)

GBP/USD: GBP/USD ook helemaal de kaartenbak in gistermorgen. We zijn onder de 1.2000. De laagste koers sinds januari 2017. De angst voor een No Deal Brexit groeit. En daarom daalt de GBP/USD koers zo hard. Vandaag heeft het parlement 4 dagen om de plannen van BoJo te dwarsbomen. Er wordt een datum genoemd voor eventuele nieuwe verkiezingen van 14 oktober. Wat gaat er nu gebeuren. BoJo dreigt zijn partij leden hem te steunen anders worden ze uit de partij gezet. Dat is toch chantage geen democratie? een spannende week zoals er nog vele volgen tot 31 oktober en daarna. Of misschien valt het mee. Voor het GBP op dit moment even niet. De inkoopmanagers van de industrie op het slechtste niveau van de afgelopen 85 maanden helpt het GBP ook niet. De industrie staat er niet goed voor, maar toch nog het beste van heel Europa (als we naar de inkoopmanagers kijken van gisteren. Vandaag de inkoopmanagers uit de bouw. Die worden iets beter verwacht dan het cijfer van vorige maand van 45.3. Maar het is Brexit en parlement wat de klok slaat. Fasten your seatbells. Het is wel heel hard gedaald de afgelopen weken. Er ligt ook hier een correctie op de loer. We gaan snel weer 1.2000 zien. Er komt nu een stemming die zegt dat als er geen deal is dat de Brexit dan 3 maanden moet worden uitgesteld naar 31 januari 2020. Zo zou een No Deal in ieder geval even opgeschoven worden. Boris Johnson wil dan liever verkiezingen op 14 oktober. Net als bij EUR/USD vind ik de ruimte naar beneden ook hier beperkt. Dus als u koper bent van GBP/USd dan is dit misschien een mooi moment om in ieder geval een deel te doen.

EUR/GBP: 0.9130 andersom 1.0952 (gisteren 0.9040 andersom 1.1062)

EUR/GBP: Nog geen 0.9150, maar we zitten er wel tegenaan. Dat was snel geregeld. Maar de onzekerheid is deze week mega. Eigenlijk valt deze week de beslissing of een No Deal voorkomen kan worden. Het parlement zoekt naar mogelijkheden om nieuwe verkiezingen uit te schrijven op waarschijnlijk 17 oktober. Het worden 4 spannende dagen. Wat een toestand. Het VK vind ik politiek echt een 3e wereld land. Ongelofelijk. Maar we moeten het ermee doen. Het kan nog wel eens verder stijgen in al deze onzekerheid. Maar als het parlement in staat is BoJo te dwarsbomen dan kan het tij weer heel snel keren. Maar om daar een voorspelling over te doen? ik geloof nog steeds niet in een No Deal,maar voor het zover is kunnen we nog wel rare dingen gaan zien. Ik vindt het een markt voor GBP kopers. Dat wel. In ieder geval voor een deel.

EUR/CNY: 7.8565 (gisteren 7.8650). USD/CNH 7.1890 (gisteren 7.1760), USD/CNY 7.1830: fixing door PBoC: USD/CNY 7.0884 (gisteren 7.0883). Er is nog steeds een groot verschil tussen de koers door de dag heen en de fixing.

EUR/CNY: Standard Chartered Bank heeft zijn voorspelling voor USD/CNY einde van het jaar aangepast. Zij verwachten nu USD/CNY 7.23 voor het einde van het jaar. De redenen zijn zwakkere economische groei, lagere export en hoger import tarieven. De Centrale bank van China PBoC laat meer devaluatie toe en is dus van mening veranderd. Ze gaan ook niet interveniëren om de munt te beschermen en zo hun valutareserves kleiner maken. De onzekerheid over de handelsoorlog is zeker slecht voor de Oosterse valuta. Dus het einde lijkt nog niet in zicht.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 54.74 (Olie voor de VS, gisteren 55.10) Brent Oil: USD 58.53 (olie voor Europa, gisteren 59.25). Shanghai vat: Yuan 430.6 = USD 59.95 (Olie voor het Verre Oosten per 19-10). De olieprijs is gisteren verder gedaald. De productie van de OPEC is voor het eerst gestegen sinds de verlenging van de productieverlaging. Saudi Arabië, Irak en Nigeria zijn de landen die meer geproduceerd hebben. China gaat zich ook veel meer toeleggen op schalie productie. Dat doen ze al, maar dat gaat uitgebreid worden. De invoer van de nieuwe import tarieven over en weer van China en de VS zorgen ook voor een lagere olieprijs. De Vs zegt dat er verder in deze maand weer gepraat gaat worden tussen China en de VS, maar China zegt nog te bekijken of ze deze maand een delegatie zullen sturen. Dus zelfs over de onderhandelingen kunnen ze het niet eens worden. Dat is geen goed nieuws voor de olie. De prijzen zullen verder dalen denk ik.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1536.35 (gisteren USD 1535.05). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Goud heeft bijna niet bewogen vandaag, maar ik denk dat er een correctie aankomt, maar wanneer die echt gaat beginnen is de vraag. Ik zie het goud dalen naar USD 1490 en misschien nog iets verder. Mijn gevoel is dat een daling naar onder de USD 1500 echt niet raar zou zijn. Want er is in de grote stijging niet echt een grote correctie geweest. Dan kunnen we aan de chart zien. Beleggers zijn echter positief. De speculatieve posities zijn nu het grootst van het afgelopen jaar. Toch denk ik dat een correctie eraan komt

Zilver

USD 18.593 (gisteren USD 18.628). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver is aan een eigen opmars begonnen maandag. De ratio (goud gedeeld door het zilver) is door deze stijging op 82.58 terecht gekomen. Dat hebben we al een tijdje niet meer gezien en het is nog niet afgelopen denk ik.  De verkoop van zilver is met bijna 19% in augustus ten opzichte van de maand daarvoor naar het hoogste niveau sinds juni 2017. De verkoop van goud is ook wel iets gestegen,maar maar ruim 1%. dit gaat om de fysieke verkoop van de edele metalen. Zilver begint de leiding van het goud over te nemen. Maar het gaat nooit in een rechte lijn. Een korte correctie ligt op de loer.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.4% hoger gesloten. De AEX is gisteren 0.24% hoger gesloten op 559.71. De AEX is vanmorgen -0.24% lager geopend op 558.40. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld 0.1% hoger gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen onveranderd gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld -0.2% lager gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen -0.49% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *