Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

01/08/2019

| 01-08-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1157 of andersom 0.8963 (gisteren 1.1142 andersom 0.8974).

EUR/USD: Nou het wilde gisteren nergens heen. Cijfers uit de Eurozone waren gemixt. Consumenten vertrouwen uit Duitsland zoals verwacht een tikkie lager dan vorige maand. Consumenten prijzen uit Duitsland ook gemixt. De cijfers uit de VS, dat waren er ook een aantal. Namelijk over de consumenten uitgaven. Die waren eigenlijk wat teleurstellend. Alleen de verwachtte huizenverkopen waren een stuk beter dan verwacht en dan vorige maand. Vandaag veel cijfers uit de Eurozone. Het Bruto Binnenlands Product over het 2e kwartaal, de werkloosheid en de consumenten prijs index uit de Eurozone. Uit de VS de voorloper van de non Farm Payrolls van vrijdag de ADP salarisstroken. Het rentebesluit van de FED. Daar hebben we het al de hele week over en tot slot de inkoopmanagers van Chicago. Maar de FED zal de meeste invloed hebben denk ik. voor vandaag verwacht ik eigenlijk niet zoveel beweging tot vanavond. Ik denk dat de EUR/USD morgen hoger zal staan. Boven de 1.1200. Waarom denk ik dat. Ik denk dat als Jerome Powell zal hinten op nog meer renteverlagingen de USD zal verzwakken. En dat is dus een hogere EUR/USD. Als Powell zegt dat het vervolg van het beleid zal afhangen van de ontwikkeling van de economie de komende maanden is er ook wat teleurstelling en dan kan EUR/USD volgens mij ook iets omhoog, maar dan is er wel minder ruimte voor een stijging. Dan kan er in eerste instantie zelfs een daling van EUR/USD komen.  Die kan dan wel even onder de 1.1100 terecht komen. Maar dat duurt dan niet zo lang denk ik. Dan zullen alle ogen gericht zijn op de cijfers van de arbeidsmarkt van de VS vrijdag.

GBP/USD: 1.2170 (gisteren 1.2165)

GBP/USD: Het wilde toch nog niet echt omhoog gisteren. Boris Johnson aapt Trump een beetje na. Hij dreigt dat hij geen Europese leiders gaat bezoeken als de EU niet de backstop uit het akkoord haalt. Dat vind ik wel een beetje jammer. Dreigen is vaak niet de beste manier om resultaat te bereiken. Lees de opvoedkundige boeken er maar op na. Maar in het VK is een parlement die er misschien nog iets richting aan kan geven. De EU zegt dat het akkoord niet heropent zal worden. Dat noemen ze toch een patstelling? Ik zie het toch weer boven de 1.2200 uitkomen de rest van de week. BoJo kan niet alles alleen beslissen. Dus er zal iets moeten gebeuren om ergens iets te doorbreken en dat zal goed voor het GBP zijn denk ik.

EUR/GBP: 0.9165 andersom 1.0902 (gisteren 0.9160 andersom 1.0917)

EUR/GBP: Het is onder de 0.9190 gebleven, de top van gisterenmorgen, maar echt naar beneden wilde het ook nog niet. Er zal echt goed nieuws moeten komen over het VK voor een daling onder de 0.9100. Dat zal er deze week of volgende week komen. Ik vind dit nog steeds een markt voor GBP kopers. Doe in ieder gevalvoor een deel u voordeel met de koers zou mijn idee zijn.

EUR/CNY: 7.6800 (gisteren 7.6760). USD/CNH 6.8880 (gisteren 6.8910), USD/CNY 6.8832 fixing door PBoC: USD/CNY 6.8841 (gisteren 6.8862).

EUR/CNY: De inkoopmanagers uit China waren iets gemixt. Inkoopmanagers uit de industrie viel mee en was beter dan vorige m maand en beter dan de verwachting. Dat gold niet voor de index van de niet maak industrie. Die was slechter dan vorige maand en slechter dan de verwachting. Maar dat cijfer zit nog wel op 53.7. Dus minder zorgelijk. De VS zegt dat China zich niet houdt aan de aankoop van landbouwproducten uit de Vs zoals afgesproken en China zegt dat de VS oprechtheid moet tonen in de onderhandelingen. China vindt ddat de Vs teveel vraagt van China. Dat maakt inbreuk op de waardigheid en soevereiniteit van China. De Vs laat zich ook niet de wet opleggen door een ander land. Toch. Het lijkt erop dat er eerst respect moet zijn voor elkaars uitgangspunten. Zo wordt het nog een hele lange weg. Als er geen vooruitgang geboekt wordt wordt het risico weer groter dan de USD/CNY weer zal stijgen. Ik zie nog steeds de USD/CNY 6.9200 binnen handbereik.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 58.48 (Olie voor de VS, gisteren 57.31) Brent Oil: USD 65.22  (olie voor Europa, gisteren 64.06). Shanghai vat: Yuan 440.0 = USD 63.93 (Olie voor het Verre Oosten per 19-08). De olieprijs zit even in de lift en de lift gaat naar boven. De voorraden van API zijn weer fors gedaald met meer dan -6 mln vaten. Dat zorgde voor deze forse stijging samen met de spanning over de renteverlaging en het commentaar van de FED vanavond om 20.00 uur onze tijd. De vijfde dag stijging op rij.Toch een daling van de olieprijs in de hele maand juli. Het teruglopen van de voorraden kan wijzen op een grotere vraag dan gedacht. Dan valt de afname van de vraag misschien toch iets mee. Als de EIA ook met een daling van de voorraden komt is dit de 7e week op rij met een daling van de voorraden. Toch zijn de olievoorraden nog 3% hoger dan het 5 jaars gemiddelde. Ik denk dat er nu weer behoorlijk ruimte is voor een daling vanaf dit prijsniveau.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1432.65 (gisteren USD 1428.50). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Goud iets hoger dan gister. Ook door de spanning van de renteverlaging van de FED. Verder is er niet zoveel over te zeggen. Het is nu echt wachten op vanavond op meer richting. Ik zie het goud na de uitkomst weer iets dalen. Tenzij Powelll heel duidelijk hint op nog meer renteverlagingen. Ik denk dat het een wait en see commentaar wordt. Eerst kijken wat de cijfers doen de komende tijd. Ik heb nog steeds het gevoel dat de renteverlaging een zoethoudertje voor Donald Trump is.

Zilver

USD 16.508 (gisteren USD 16.547). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver gisteren iets gestegen. Vanmorgen weer iets gedaald. Ook in afwachting van het rentebesluit van de FED. Tja het is een beetje saai vanmorgen. De mint ratio is nu (Het goud gedeeld door het zilver) 86.67. Even een stijging na de rappe daling van boven de 93 naar onder de 85.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld -1.5% lager gesloten. De AEX is gisteren -0.90% lager gesloten op 574.34. De AEX is vanmorgen -0.3% lager geopend op 572.41. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld -0.2% lager gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen -0.81% lager gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld -0.6% lager gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen -1.18% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *