Valutanieuws: Laatste ontwikkelingen en trends

25/07/2019

| 25-07-2019 | door Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft een update over de laatste valutabewegingen. Wil je op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte blijven van dagelijkse gebeurtenissen, beursnieuws, valuta, goud en olie? Erna schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief.

Hieronder een verkorte versie.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag.

EUR/USD: 1.1130 of andersom 0.8985 (gisteren 1.1135 andersom 0.8981).

EUR/USD: De inkoopmanagers werden eigenlijk een teleurstelling met een iets positievere uitzondering daar gelaten. De industrie in Duitsland krimpt in het snelste tempo in 7 jaar. Zakelijke groei in Frankrijk viel tegen. Vandaag is de IFO uit Duitsland aan de beurt. Die worden over de hele linie ook slechter dan vorige maand verwacht. Dan hebben we de ECB met het rentebesluit en de persconferentie van Super Mario om 14.30. Uit de VS zijn de duurzame goederen ook belangrijk. dus een hele tombola aan cijfers. Het zou de EUR/USD nog iets verder onder druk kunnen brengen. Maar toch vind ik de ruimte naar beneden beperkt. We kunnen misschien even onder de 1.1100 duiken, maar niet veel volgens mij en dan zullen we snel de weg omhoog weer opzoeken. We moeten ook wel uitkijken dat we elkaar niet in een recessie praten. Want economie is ook voor een groot deel vertrouwen. Vorig jaar was iedereen eurforisch en nu praat iedereen over een recessie. Nu zitten we al in een hele lange periode van veel groei en is het logisch dat dit minder wordt. Maar we zijn allemaal bang als de groei iets minder wordt en dat er misschien even geen groei is. maar wat is daar erg aan. Economieën die stabiel blijven na jaren van veel groei lijkt me helemaal prima. De economie in de VS heeft eigenlijk helemaal geen renteverlaging nodig. Maar onder het mom van voorkomen is beter dan genezen gaat de rente daar volgende week naar beneden. Het zou veel meer helpen als de VS en China de handelsoorlog zouden beëindigen. Voor de hele wereld. Maar hier zie je een mooi verschil tussen wat Simon Sinek Finite en Infinite games noemt. Zo zitten de economieën en bedrijven ook in elkaar. China maakt beleid op decennia zo niet op eeuwen en in het Westen maken we economie van verkiezing naar verkiezing. China ontwikkeld veel sneller dan wij. Wij moeten proberen te leren van China in plaats van hen te bevechten. Niet bang zijn voor een beetje tegenwind. De EUR/USD heeft weinig ruimte om te dalen. De USD weinig ruimte om te stijgen. Dus zullen we misschien even een bodem voor EUR/USD zoeken en dan gaan we richting 1.14/1.15. IFO viel vies tegen.Eens kijken hoe de EUR/USD dat opneemt.

GBP/USD: 1.2480 (gisteren 1.2447)

GBP/USD: De eerste speech van Boris was indrukwekkend positief. hij heeft een nieuwe regering gevormd en wat minister vervangen. Nu komt het aan op de daden. Zijn trackrecord van de afgelopen jaren is daar niet zo goed. Maar wie weet. GBP/USD is wel weer gestegen. Het heeft de 1.2500 net niet gehaald. daar is meer voor nodig dan woorden van Boris. Saai zal het zeker niet worden. Ik zie het vandaag boven de 1.2400 blijven. Eens kijken wat de nabije toekomst voor het VK brengt met Boris aan het roer. Vandaag alleen een enquête over de handel uit het VK. Die zal de koers niet echt beïnvloeden. Ik denk niet dat we deze week ver boven de 1.2500 uitkomen. Daar hebben we iets meer tijd voor nodig.

EUR/GBP: 0.8920 andersom 1.1211 (gisteren 0.8958 andersom 1.1163)

EUR/GBP: Door de zwakkere EUR/USD is het EUR/GBP fors gedaald. De goedkeuringen van de hypotheken waren beter dan verwacht. Het is een mooie kans om de GBP te verkopen deze dagen. Door de ECB kan de EUR/USD nog iets verder dalen. Maar niet veel meer. Ik zie de EUR/USD de komende tijd weer stijgen. De daling van EUR/GBP is echt de zwakte van de EUR. Als de EUR weer sterker wordt denk ik dat EUR/GBP ook weer omhoog zal gaan. Als Boris mooie dingen doet kan het GBP op eigen kracht wel dalen, maar dat gaan we zien. Zou Cameron zich nog wel eens achter de oren krabben over het uitschrijven van het referendum over de Brexit? Op langere termijn zie ik het toch eerder op 0.875 dan 0.9150

EUR/CNY: 7.6560 (gisteren 7.6690). USD/CNH 6.8780 (gisteren 6.8835), USD/CNY 6.8763 fixing door PBoC: USD/CNY 6.8737 (gisteren 6.8860).

EUR/CNY: 31 juli en 1 aug gaan de VS en China elkaar weer face to face ontmoeten. Een renteverlaging lijkt in China nog niet aan de orde op dit moment.

Olieprijs

WTI Crude Oil: 56.09 (Olie voor de VS, gisteren 56.30) Brent Oil: USD 63.36 (olie voor Europa, gisteren 63.41). Shanghai vat: Yuan 433.0 = USD 62.93 (Olie voor het Verre Oosten per 19-08). De olieprijs is na het bekend worden van de veel grotere daling van de voorraden dan verwacht eerst omhoog geschoten gisteren. Maar daarna kwam er al snel weer een daling achteraan. Nu zijn we zelfs weer lager dan de opening van gisterenmorgen. Het nieuws was dat de grote daling veroorzaakt zou zijn door de Tropische storm Barry. Dus dat zou dan snel weer heel anders kunnen zijn.we gaan het volgende week zien. Ik ga dat nog net meemaken. Spanningen in de Golf van Hormuz is nog steeds een steun voor de olieprijs. Als die spanning afneemt zal de olieprijs nog verder kunnen dalen. Maar ook zonder minder spanning is er volgens mij ruimte om te dalen. De Centrale Banken kunnen hier misschien ook nog wat invloed op hebben. Op korte termijn zie ik even minder beweging op langere termijn zie ik de olieprijs nog iets lager.

Barrel / vat olie = 158.99 liter
Gallon =  3.7854 liter

Goud

USD 1423.05 (gisteren USD 1424.05). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Het goud is gisteren iets gestegen, maar eigenlijk zit er al een paar dagen geen echte richting in. Het goud is in afwachting van de ECB  vandaag en dan natuurlijk van de FED volgende week woensdag. Maar eerst Mario Draghi. Want ik zie de rente nog niet veranderen van de ECB. -0.1% daling van de depositorente gaat de economie echt niet redden. Dus eerst maar eens afwachten wat de FED doet. Wel zal hij denk ik een nieuw opkoopprogramma van obligaties aankondigen. Dat was eigenlijk alleen maar goed voor beleggers en niet voor de gewone man in de straat. Een oplossing van de handelsoorlog zal veelmeer invloed hebben denk ik dan die kleine renteaanpassingen van de FED en de ECB. Ik zie het goud eerder even dalen als een correctie, om daarna weer wat ruimte te krijgen om verder te stijgen.

Zilver

USD 16.548 (gisteren USD 16.558). De zilverprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Zilver heeft de hoogste prijs van het jaar bereikt. De ratio is nu 86.05. een klein herstel na de daling naar 85.79 gisteren. Misschien wordt het tijd voor een tegengestelde correctie naar beneden voor de zilver prijs. Dus even winst nemen is misschien niet onverstandig. Misschien dat de Centrale Banken niet aan de verwachtingen van de markt kunnen voldoen. De ECB is als eerste aan de beurt. Nog een aardig overzicht gevonden Shawn!

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld gemixt gesloten. De AEX is gisteren 0.20% hoger gesloten op 583.26. De AEX is vanmorgen onveranderd geopend op 583.3. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld gemixt gesloten. (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: De Japanse Nikkei is vanmorgen 0.22% hoger gesloten. Chinese beurzen zijn vanmorgen gemiddeld 0.4% hoger gesloten. De beurs in Hongkong is vanmorgen 0.28% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA (Erna Erkens Valuta Advies)


View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *