In 8 stappen naar een optimale financiering van uw onderneming

05/11/2018

| 15-10-2018 | ICC Consultants | treasuryXL |

In 8 stappen naar een optimale financiering van uw onderneming Heeft u extra financieringsruimte nodig voor uw investeringsplannen? Sluit uw huidige financiering niet (meer) goed aan bij de strategie van uw onderneming? Bespreekt u binnenkort uw financieringsvoorwaarden met uw bank? Zorg dat u van tevoren weet welke financieringsstructuur het beste past, hoeveel u maximaal kunt lenen en waar uw onderhandelingsruimte ligt. U bespaart tijd en geld en behaalt een veel beter resultaat. Lees hoe u dit aanpakt.

1 BEPAAL RISICOPROFIEL EN RATING

Uw risicoprofiel bepaalt hoe de bank naar uw bedrijf kijkt en hoeveel kapitaal moet worden aangehouden. Hoe lager uw risicoprofiel, hoe beter uw onderhandelingspositie. Als u van uw bank geen inzicht krijgt in uw risicoprofiel dan kunt u ook een onafhankelijke PD rating (‘Probability of Default’) laten uitvoeren door ICC Consultants.

2 BEREKEN DE BANCAIRE INKOMSTEN

Tegenover het aanhouden van kapitaal dienen voor de bank inkomsten te staan. Weet welk rendement uw bank op u maakt. Zet alle inkomsten voor de bank op een rij. Denk ook aan de inkomsten uit rentederivaten (vaak hoog!), betalingsverkeer, vreemde valutatransacties, etc. Check of deze inkomsten voldoen aan de rendementsdoelstellingen van de bank.

3 KIES UW FINANCIERINGSSTRUCTUUR

Bedenk welke financiering uw ondernemingsstrategie het beste ondersteunt. Wilt u snel kunnen groeien? Zoek dan naar een structuur die u maximale ruimte en flexibiliteit biedt. Wilt u een maximaal rendement of gaat u voor cost-leadership? Stuur dan op de laagste kosten. Wilt u minder risico lopen? Ga voor een financiering met lang commitment en minder strak gestelde ratio’s. Het is geen keuze voor het één of het ander, maar alle voordelen in één financiering kan ook niet. Wel zijn allerlei combinatievormen mogelijk.

4 BEPAAL UW BANKSTRATEGIE

Blijft u bij uw huisbank? Of kijkt u verder? In de regel kan een herfinanciering bij de huisbank wat sneller, maar krijgt u zonder concurrentie niet de beste voorwaarden. Nieuwe financiers geven u nieuwe inzichten en gaan verder om u als klant binnen te halen. Betreft het een (her)financiering groter dan 40- 50 miljoen euro dan komt u al snel uit bij een clubdeal met twee (of meer) banken. Juist dan is een goede strategie belangrijk.

5 STAP IN ‘THE DRIVERS SEAT’

Vraag de bank(en) niet zo maar om een kredietvoorstel, maar geef duidelijk aan hoe u het wilt hebben. Maak een op bancaire leest geschoeide en realistische termsheet en stuur alle relevante cijfers mee. Een complete aanvraag bespoedigt het proces aanzienlijk. Bedenk van te voren hoe u uw onderneming gaat presenteren (dat is anders dan aan klanten, prospects of investeerders!)

6 VERGELIJK EN ONDERHANDEL

U gaat van indicatieve termsheets (ITS) naar committed termsheets (CTS) en er zullen banken moeten afvallen. Kies niet alleen op gevoel of op de scherpste kredietmarge, maar beoordeel steeds het totaalplaatje. Elke bank zal zijn eigen inbreng proberen te geven aan de structuur en voorwaarden. Dit geeft u nieuwe waardevolle inzichten. Zet alle voor- stellen overzichtelijk op een rij om een goede vergelijking te kunnen maken.

7 ONDERSCHAT DOCUMENTATIE NIET

Heeft u uw financier(s) gekozen dan gaat u omvangrijke kredietdocumentatie ontvangen. Ook hier geldt; ‘The devil is in the details’. Zeker bij Engelstalige LMA documentatie kunt u naar onze mening niet zonder specialisten. Let op clausules die u verplichten uw renterisico af te dekken. We zien vaak dat de bank een scherpe financiering ‘compenseert’ door u een renteswap te verkopen tegen veel te hoge bankmarges.

8 CHECK MINIMAAL ÉÉN KEER PER JAAR

U sluit een financieringsovereenkomst voor enige jaren. In die periode verandert uw bedrijf, uw performance, uw bank en ook de financieringsmarkt. Dit heeft impact op uw rating en ook op uw financieringsmogelijkheden. Gaat het goed met uw onderneming, dan kunt u tussentijds zaken verbeteren. Gaat het minder dan verwacht, dan is de juiste communicatie van belang.

Wat kan ICC voor u betekenen?

U wilt ruimte om te ondernemen. Een goed passende financiering met scherpe voorwaarden en een goede relatie met uw bank helpt daarbij. Met onze ervaring, systemen, rating modellen en actuele benchmarks kunnen we samen met u de best mogelijke financiering realiseren. Gewoon bij uw huisbank of indien gewenst bij alternatieve financiers. Heeft u vragen over uw financiering? Wilt u inzicht in uw risicoprofiel en rating? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met onze financierings-specialisten op 030- 8201221 of mail ons voor een afspraak via icc@icc-consultants.nl.

Arian Ververs – Managing Director at ICC Consultants

View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *