Heeft u een bankkosten strategie?

23/07/2018

|23-07-2018 | by  Pieter de Kiewit |

Als niet-benoemd ambassadeur van het corporate treasury vak wil ik een lans breken voor de bewustwording over bankkosten. In mijn beleving wordt hier te weinig aandacht aan gegeven met onder andere als consequentie grote risico’s, te hoge kosten en onnodige afhankelijkheid van de huisbank. Een les die we, denk ik, allemaal wel hebben geleerd intussen is dat we niet moeten kopen wat we niet begrijpen. Laat me een paar voorbeelden geven.

Sinds de Vestia bom barstte is er veel gebeurd rond het thema derivaten. Niet alleen grote organisaties bleken deze bankproducten te hebben afgenomen. Soms werden ze aangeschaft omdat er klakkeloos werd geluisterd naar een bankier (die werd beloond voor het zoveel mogelijk verkopen). Soms omdat er werd verwacht dat de rente zou stijgen, terwijl hij verder daalde, met grote kosten tot gevolg. Soms goed doordacht en volledig terecht. Deskundigen met enig begrip van het Uniform Herstel Kader verdienen nu een goede boterham met de reparatie van de derivaten chaos.

Tot op heden kopen veel ondernemingen hun vreemde valuta bij hun huisbank zonder te vragen naar transactiekosten en het verschil tussen aan- en verkoopkoers. Men gaat ervan uit dat de bankier de oprechte adviseur is en negeert dat hij wordt beloond op marge omzet. Intussen zijn er diverse partijen die betere koersen bieden, wat mijns inziens niet direct betekent dat ze de betere partij zijn.

Het laatste voorbeeld dat ik wil benoemen is dat iedereen begrijpt dat een piano vervoeren geld kost maar dat men niet beseft dat een betaling doen, oftewel geld vervoeren, ook met een prijs komt. Mogelijk wordt dit veroorzaakt omdat retail banken in Nederland van oudsher geen kosten aan hun klanten berekenden voor het aanhouden van een rekening courant, terwijl dit in het buitenland wel de standaard is.

Hoe hiermee om te gaan? Vanzelfsprekend kan ik hier niet uitputtend over zijn. Een goed begin is nadenken welke financiële producten uw organisatie afneemt: financiering, cash management en risk oplossingen. Heeft u ze daadwerkelijk nodig, wat kosten ze en waarom worden ze afgenomen bij een specifieke partij. En let wel, kosten overwegingen hoeven niet de dominante te zijn. Gemak, expertise en, ook al klinkt het onzakelijk, het goede gevoel zijn ook belangrijk. Boerenverstand is een goed startpunt en van daaruit kan overwogen worden expertise in te kopen. Dat kan zeer laagdrempelig (zie de Flex Treasurer) tot en met zeer hoogwaardige consultants. Sommigen bieden hun diensten no-cure, no-pay aan.

Ik nodig u uit om kritisch te zijn en stel mijn netwerk graag tot uw beschikking.

 

Pieter de KiewitPieter de Kiewit – Owner of Treasurer Search

View expert profile