Valutanieuws op treasuryXL – laatste ontwikkelingen en trends

11/04/2018

| 11-04-2018 | Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, gold en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag

EUR/USD: 1.2375 of andersom 0.8081 (gisteren 1.2335 of 0.8107)

Er waren gisteren geen belangrijke cijfers uit Europa gisteren.Wel ECB sprekers zoals Nowotny. Hij zei dat de deposito rente alvast omhoog kan voordat de ECB het belangrijkste rentetarief verhoogd. Ook vindt hij dat het opkoopprogramma gestopt kan worden op korte termijn. Dit leverde weer commentaar op van een collega dat hij op persoonlijke titel sprak. Hij had het alvast over een verhoging van 0.20% van -0.4% naar -0.2%. Dat blijft nog steeds negatief, maar dan is de richting wel ingezet. Dat zorgt voor een hogere EUR/USD. Vandaag consumentenprijzen uit de VS en Draghi op de agenda. Zijn woorden zullen weer op de bekende renteweegschaal gelegd worden. Hij spreekt voor een groep studenten. Verder de consumentenprijzen uit de VS vanmiddag en de notulen van de laatste FED vergadering. Ik ga er weer wat van maken. Het kan zijn dat EUR/USD nu op weg is naar de 1.2475 de top half maart. Het zal u niet verbazen dat ik hier hoogtevrees heb. Maar de dreiging van oorlog helpt de USD op korte termijn zeker niet. Dus kan dit voor een stijgende EUR/USD zorgen. Toch denk ik dat het zo’n vaart niet loopt en dat er voorlopig nog niet aangevallen zal worden. Er is nog geen echt bewijs. Nou heeft Trump dat niet nodig maar toch. Ik zie de consumentenprijzen niet veel veranderen in de VS maar uit de notulen van de VS kan blijken dat de rente misschien nog iets meer verhoogd wordt dan verwacht. Dus dat zal de USD weer steunen. Ik zie het niet echt boven de 1.2390 komen vandaag en denk dat eind van de dag 1.2325 er zal staan. Maar als Draghi iets zegt over rentestijging in de Eurozone zal de EUR/USD wel naar de 1.2500 kunnen stijgen. Daar reken ik niet op.

GBP/USD: 1.4210 (gisteren 1.4143)

Kreeg gisteren steun van de opmerkingen van BOE Ian McCafferty’s positieve commentaar over het feit dat de BOE niet te lang moet wachten met het verhogen van de rente. Vandaag belangrijke cijfers uit het VK van de industriële productie en de verwerkende industrie (=80% van de industriële productie). Vandaag eens kijken hoe die productie zal uitkomen en of de USD nog verder zal verzwakken. Dit kan voor een stijging naar 1.4300 zorgen. De stemmen worden ook steeds sterker voor een renteverhoging in mei. Dat kan geholpen worden door goede cijfers straks om 10.30. Ik zie wel een stijging in ieder geval naar 1.4250 komen vandaag. deels door de zwakkere USD en deels door goede cijfers en renteverwachting in het VK.

EUR/GBP: 0.8708 of andersom 1.1484 (gisteren 0.8703 of 1.1490)

Door de sterkere EUR wilde de EUR/GBP niet onder de 0.8700 dalen gisteren. Vannacht is dit wel gebeurd en ik zie vandaag het EUR/GBP ook weer onder de 0.8700 komen. Na goede cijfers uit het VK en de verwachting dat de rente kan stijgen met 0.25% in mei.

Olieprijs

WTI Crude Oil USD 64.72 (Olie voor de VS). Brent Oil USD 70.00 (olie voor Europa). Shanghai vat olie: Yuan 416.80 = USD 65.15 (Olie voor het Verre Oosten). Olieprijs stijgt tegen mijn verwachting in fors door. Dit komt op dit moment door de snel groeiende internationale spanningen tussen de VS en Syrië en Rusland. Er is dreiging dat de VS Syrie gaat aanvallen. Dit door het vermeende verbruik van gifgas in Douma. Er zijn nog geen keiharde bewijzen voor tot nu toe, maar toch is Trump ernstig aan het overwegen om luchtaanvallen uit te voeren. Luchtaanvallen in het Midden Oosten is ook slecht voor de olie die daarvandaan geëxporteerd wordt. Dus dat heeft wel invloed om de liquiditeit van olie en dat maakt de olie duurder. Sterke wereldwijde vraag zorgt ook voor een hogere olieprijs. De olievoorraden van API uit de VS waren weer gegroeid met 1.758 mio vaten. Dat heeft de stijging wel iets gestopt. Maar er zijn nu heel andere dingen van invloed dan alleen de oliemarkt. Tja. Ik hoop dat de aanvallen achterwege blijven. Verder lijkt het belangrijke olieveld Cushing in Oklahoma zijn plaats als maat voor de WTI olie kwijt te raken. Er worden ook op andere plaatsen olie opslag gemaakt. Bijv. in Houston en in de Golf regio.

Goud

USD 1345.20 (gisteren USD 1336.80). De goudprijs is in USD per troy ounce (=31.1 gram). Goud is fors gestegen met de internationale spanningen als belangrijkste reden. Vlucht naar veiligheid. En zo wordt goud nog steeds gezien. De zwakkere USd helpt ook. Dit maakt het goud goedkoper voor niet USD landen.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld 0.8% hoger gesloten. De AEX is gisteren 0.99% hoger gesloten op 545.25. Vandaag opent de AEX -0.2% lager op 544.4. De beurzen in de VS zijn gisteren gemiddeld 1.8% hoger gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: Chinese beurzen zijn 0.3% hoger gesloten. Hongkong is 0.42% hoger gesloten. De Japanse Nikkei is -0.4% lager gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA  (Erna Erkens Valuta Advies)

View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *