Valutanieuws op treasuryXL – laatste ontwikkelingen en trends

23/02/2018

| 23-02-2018 | Erna Erkens | treasuryXL |

Onze expert Erna Erkens geeft u hierbij een update over de laatste valutabewegingen. Zij schrijft over de dagelijkse gebeurtenissen en valutabewegingen in haar nieuwsbrief. Wie op een vermakelijke en toch efficiënte manier op de hoogte wil blijven van dagelijkse gebeurtenissen, alles rond beursnieuws, valuta, gold en olie kan daar terecht. Een verkorte versie vindt u hier.

Mijn verwachting voor de beweging van vandaag

EUR/USD: 1.2315 of andersom 0.8120 (gisteren 1.2270 of 0.8150)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruto Binnenlands Product uit Duitsland was precies volgens verwachting. Straks de Consumenten Prijs index uit de Eurozone wat ons inzicht geeft in de ontwikkeling van de inflatie in de Eurozone. Verder geen cijfers uit de VS, maar wel veel sprekers van de FOMC en de FED. Rosengren staat op de rol, Dudley, Loretta Mester allemaal van de FED. Coeure van de ECB komt vanavond aan het woord en verder het monetaire rapport van de FED niet te verwarren met de notulen. Ik denk dat EUR/USD niet boven de 1.2350 uit zal komen vandaag maar dat we wel net boven de 1.2300 het weekend ingaan. De beweging moet van de sprekers af komen. Toch denk ik dat die beperkt blijfr. Dus verwacht ik niet zoveel beweging vandaag.

GBP/USD: 1.3975 (gisteren 1.3885)

Theresa May lijkt toe te geven in de onderhandelingen over de EU burgers na de Brexit. Dit heeft tot grote woede in haar partij geleid. Dit omdat zij vinden dat toegeven aan de EU leiders de soevereiniteit van het VK ondermijnt. Alleen hebben deze schreeuwers geen alternatief en schreeuwen alleen maar nee en zeggen niet wat dan wel. Zucht. De koers is wel hersteld na de daling van gisteren. Het kan misschien nog iets hoger, maar 1.4000 is denk ik nog een brug te ver. Ik denk eigenlijk eerder dat we rond de 1.3925 het weekend ingaan.

EUR/GBP: 0.8811 of andersom 1.1349 (gisteren 0.8836 of 1.1317)

BBP viel iets tegen op jaarbasis en de zakelijke investeringen vielen ook iets tegen, maar May gaf toe bij de EU op de rechten van de burgers na de Brexit en de EUR is weer iets gezakt en dat zorgt voor een daling van deze koers. Ik zie de koers vandaag nog niet onder de 0.8800 komen of misschien net. Ik denk dat volgende week daar meer kans op is.

Chart van de dag – VIX index 5 jaar

Olieprijs

WTI Crude Oil USD 62.83 (Olie voor de VS). Brent Oil USD 66.39 (olie voor Europa). Olieprijs fors hoger. De voorraden zijn in de VS deze week gedaald in tegenstelling tot de vorige weken. Zowel van de API als van de EIA. dit heeft de prijzen in Europa en de VS gisteren doen stijgen. Dit maakt dat de olie deze week een stijging laat zien In Azie is de prijs iets gedaald dit komt doordat bekend is gemaakt dat de export van ruwe olie van de VS vorige week boven de 2 mio vaten per dag uit kwam. Dicht bij het record van oktober van 2.1 mio vaten. Tezamen met de hoge productie in de VS maakt dit dat de import van de VS is gedaald naar 5 mio vaten per dag. Het laagste niveau sinds de EIA dit meet vanaf 2001. De investeerders in schalie olie die miljarden hebben geïnvesteerd in de schalie productie. Alleen hebben deze investeerders nog geen rendement ontvangen. En ze beginnen een beetje te piepen. Er is ook heel veel schalie olie met verlies geproduceerd. Bij deze stijgende olieprijs van de afgelopen maanden verwachten deze investeerders wel iets terug, maar tot nu toe is het hier nog niet van gekomen. Dit levert wat spanningen op tussen de bedrijven en de investeerders. De goede wereldwijde economische groei zorgt nog steeds voor een stijgende vraag met name uit China en dat ondersteunt de olieprijs nog steeds.
Argentinië en Indonesië mogen geen goedkope biodiesel leveren aan de VS. Ze trekken deze maatregel van de VS bij de WTO in twijfel. De VS rekent extra invoerkosten en anti subsidierechten voor deze biodiesel.

Goud

USD 1329.40 (gisteren USD 1331.20). Goud daalt weer eigenlijk alleen doordat de USD weer iets sterker is. EUR/USD is weer onder de 1.2300. Ook de stijgende USD rente is niet goed voor de goudprijs.

Beurzen gisteren en vanmorgen

De Europese beurzen zijn gisteren gemiddeld gemixt gesloten. De AEX is gisteren -0.10% lager gesloten op 532.92. Vandaag opent de AEX 0.1% hoger op 533.4 De beurzen in de VS zijn vandaag gemiddeld 0.2% hoger gesloten (Dow Jones, Nasdaq en S&P). Azië: Chinese beurzen zijn gemiddeld 0.4% hoger gesloten. Hongkong is 1.0% hoger gesloten. De Japanse Nikkei is 0.62% hoger gesloten.

Wilt u dit soort informatie dagelijks? U kunt zich aanmelden bij EEVA’s ‘s nieuwsbrief.

Erna ErkensErna Erkens – Eigenaar van EEVA  (Erna Erkens Valuta Advies)

View expert profile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *