Uitgelicht: Pensioenfondsen moeten meer kasgeld aanhouden

15/11/2016

| 15-11-2016 | Douwe Dijkstra, Erna Erkens |

corporateborrowingGeld renderend wegzetten, voor pensioenfondsen lijkt het een ontzettend moeilijke opgave te zijn. René van de Kieft, voorzitter van pensioenuitvoerder MN stelt in het Financieele Dagblad dat het beter zou zijn voor pensioenfondsen om hun geld in kas te houden, anticiperend op een renteomslag. Van De Kieft : ‘Geld in kas houden levert weliswaar niets op — of kost zelfs geld — maar op obligaties kunnen de verliezen veel hoger oplopen als de rente weer gaat stijgen zoals de afgelopen dagen.’ (bron: FD.nl)

Wij vroegen onze experts Douwe Dijkstra en Erna Erkens naar hun mening over deze manier van geld wegzetten.

douwedijkstrarondDouwe Dijkstra – Eigenaar Albatros beheer bv.

“Ik ben het met de schrijver eens dat het bezit of uitbreiden van de positie in obligaties steeds hachelijker wordt. We denken al jaren dat de rente de bodem heeft bereikt, hetgeen vaak onterecht is gebleken, maar een stevige opwaartse rentebeweging (het geen ik overigens niet snel verwacht) zou funest zijn voor de beleggingen in obligaties. Het meer betrekken van de deelnemers bij de uitgangspunten van het pensioenstelsel lijkt mij geen meerwaarde te hebben. Afhankelijk van de status van de deelnemer (gepensioneerd, slapend, actief, jong of oud) zal hij/zij zijn/haar standpunt innemen.”

Erna Erkens – Eigenaar van EEVA

Dat is een mogelijkheid, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Andere mogelijkheid is opties of trackers kopen om je belang te beschermen.

Ik snap de pensioenfonds beleggers niet. Misschien moeten die beleggers is vervangen worden.

Als de rente stijgt hebben ze weer een probleem. Nu weer met hun beleggingen in obligaties. Als ze hierin belegd hebben op de huidige lage niveaus van de laatste tijd zonder deze beleggingen te beschermen zijn ze niet capabel genoeg en dat is al meer aangestipt. Hier zitten vaak niet de meest slimme beleggers. Daar moet iets aan gebeuren.

Probleem zit niet in de marktbewegingen maar in de kwaliteit van de verantwoordelijke pensioenbeleggers. Die moeten kwaliteit getoetst worden en misschien ook meer toezicht hierop.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *