De VS, een spaarvarkentje vol veilige dollars?

21/08/2018

| 21-08-2018 | ILFA Group | treasuryXL |

Wat betekenen Trump en zijn maatregelen voor de waardebepaling van de dollar?

Bij een groot, invloedrijk land als de Verenigde Staten zal het nooit rustig worden en al helemaal niet wanneer president Donald Trump aan de macht is. Recentelijk heeft Trump zowel aan de pers als via zijn favoriete nieuwsmedium Twitter duidelijk gemaakt waarom hij invoerrechten wil invoeren. Hij vindt dat andere landen de Verenigde Staten beschouwen als: “grootste spaarvarken van de wereld” en wil maatregelen nemen.

Trump doelt met name op China, Japan en de EU als profiteurs van de economische groei van de Verenigde Staten en deze landen moeten óf een deal sluiten met de Verenigde Staten óf rekening houden met de invoering van heffingen. Hieronder de tweet die Trump plaatste op 24 juli jongstleden. Op de G7-conferentie noemde Trump de Verenigde Staten ook al eens een ‘piggy bank’. Luister via deze link naar Trump op de G7-conferentie.

De kritiek

Er is kritiek op de uitspraken van Trump, niet alleen omdat deze onjuist zouden zijn, ook bestaat de kans dat door de voorgestelde maatregelen meer schade dan goed zullen doen. Waar de Amerikaanse economie groeit, groeit ook de overheidsschuld. Op dit moment ligt deze op circa 108% van het bbp. In absolute getallen een enorm bedrag is, namelijk ruim 24,5 biljoen. De totale overheidsschuld van de Amerikanen stijgt met $45.500 per seconde(!). Trump’s belastingverlagingen en opgevoerde overheidsuitgaves jagen de begrotingskosten en vervolgens de staatsschuld hoog op.

China

Voor respectievelijk 5,3 procent en 4,8 procent beheren Japan en China de Amerikaanse overheidsschuld. China heeft geïnvesteerd in Amerikaans overheidspapier, omdat het de yuan gekoppeld heeft aan de dollar. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Een aan de dollar gekoppelde yuan helpt de kosten van de Chinese export laag te houden, waardoor China een sterkere speler wordt op internationale markten.
  • Een dollar-koppeling voegt stabiliteit toe aan de yuan. De dollar wordt nog steeds gezien als een van de veiligste valuta ter wereld.

Een extra bijkomstigheid is het valutabeleid in China, dit beleid staat namelijk onder strenge controle van de Peoples Bank of China (de centrale bank). Door de koppeling met de dollar kan de Peoples Bank de yuan koers sturen ten opzichte van de dollar.

Ruim 20 procent van de totale Chinese export gaat richting de Verenigde Staten. Dit is de reden is dat de Chinezen zich ernstige zorgen maken over de tarieven die Trump in wil stellen op het importeren van Chinese goederen. Trump heeft gezegd, in een van zijn tweets, dat hij op alle Chinese invoer (ter waarde van zo’n $500 miljard) aanvullende heffingen wil invoeren. Het logische gevolg is dat geïmporteerde goederen uit China duurder worden in de Verenigde Staten en dus zal resulteren in hogere inflatie. In een omgeving waar de Federal reserve zegt nog lang niet klaar zegt te zijn met het verhogen van de Amerikaanse rentes zou die inflatie een gevaarlijk fenomeen kunnen worden. Een extra snelle verhoging van de dollar rente ligt dan in het verschiet.

Effecten op de dollar

Wat gaat dit betekenen voor de waardebepaling van de dollar, een van de veiligste valuta ter wereld? Allereerst heeft een hogere rente van een wereldvaluta ten opzichte van haar bondgenoten een positieve weerslag op de waarde van de valuta. In het geval van de dollar zal deze dus stijgen. Er zijn echter meer punten waardoor een valutawaarde wordt bepaald;

  • Het saldo van in-en uitvoer,
  • Werkgelegenheid,
  • FDI,
  • PMI,
  • Huizenverkoop,
  • Inflatie,
  • Monetair beleid en vertrouwen Centrale Bank,
  • Politiek klimaat.

Dit laatste punt, het politieke klimaat, zorgt voor onzekerheid. De internationale gemeenschap heeft grote problemen met de wispelturigheid van de huidige president. Dit knaagt aan het vertrouwen in de Verenigde Staten en dus ook aan de dollar. Echter, zoals eerder genoemd, groeit de Amerikaanse economie volop en zijn meerdere van de genoemde punten zeer positief. Het matige internationale vertrouwen wordt zo gecompenseerd.

De intrinsieke waardes van de dollar, zoals hierboven opgesomd, zijn overwegend positief wat zou kunnen leiden tot een hogere koers. Er is echter een negatief element wat grote invloed heeft, de gedragingen van Trump wat betreft internationale afspraken. Hij creëert onvoorspelbare handelsfricties, zoals onder andere blijkt uit de laatste gesprekken met Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. De onvoorspelbaarheid maakt het haast onmogelijk de koers van de dollar ten opzichte van belangrijke handelspartners juist in te schatten. Wat we zeker weten is dat de volatiliteit in de markt zal blijven bestaan.

ILFA Group

Een prudent valutabeleid wordt nog belangrijker. ILFA Group kan u helpen een heldere strategie op te zetten waarbij uw cashflow niet negatief beïnvloed zal worden door koersbewegingen. Onze specialisten op valutagebied helpen u graag en om u op weg te helpen hebben wij scans ontwikkeld. Naast de Cash Management Scan en de Rente Scan hebben we een speciale Valuta Scan. Door 6 simpele vragen te beantwoorden krijgt u geheel vrijblijvend aanbevelingen om uw beleid te verbeteren. Uiteraard assisteren wij u graag verder bij het opzetten van uw beleid.

I

Rob Beemster – Associate partner at ILFA Group

View expert profile

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *