Opleiding Basis Cash- en werkkapitaalverkeer @ SBM

02/08/2017

Startdata 15 en 25 januari 2018

Opleiding van 3 sessies

Startdata:

 • maandag, 15 januari 2018, Berchem
 • donderdag, 25 januari 2018, Gent

Productieprocessen, (internationale) logistieke processen en verkoopprocessen brengen grote geldstromen in beweging. Een degelijk en transparant werkkapitaalbeheer met een goed inzicht in cash-, treasury- en creditmanagement moet garant staan voor een goed beheer en evenwicht tussen de inkomende en uitgaande geldstromen.

Kosten: 610,- Euro (excl. BTW)

OMSCHRIJVING

Deze basismodule wil een globaal inzicht bieden in de factoren die het werkkapitaal beïnvloeden. Deze module schetst het bredere kader van de diverse aspecten die invloed hebben op het werkkapitaal.
Ze is bestemd voor wie weliswaar reeds beschikt over enig financieel basisinzicht doch nog een breder inzicht wenst te verwerven in werkkapitaal, vooraleer zich te verdiepen in één of meerdere specifieke aspecten van werkkapitaalbeheer die aan bod komen in de diverse onderstaande modules.
Wie zich verder wil specialiseren in één of meerdere aspecten van het werkkapitaalbeheer kan hiervoor inschrijven op één of meerdere modules van onderstaande verdiepingstrajecten
Wie het totaalprogramma volgt verdient terecht het label “expert cash- en werkkapitaalbeheer”.
Voor een gedetailleerd programma in onze verdiepingstrajecten, raadpleeg de diverse modules.

Verdiepingstraject 1 : CASH & TREASURY

 • Module 1 : Betalingsverkeer en internationaal zakendoen (Code website SBM 170127)
 • Module 2 : Cash- & Liquiditeitsbeheer – cash forecasting (Code website SBM 170128)
 • Module 3 : Financiering en bankrelaties (Code website SBM 170129)
 • Module 4 : Financieel risicobeheer (Code website SBM 170130)

Verdiepingstraject 2 : CREDIT PROFESSIONAL & CREDIT SCORING

 • Module 1 : credit professional (Code website SBM 160328)
 • Module 2 : Financiële analyse op één A4 (Code website SBM 160338)
 • Module 3 : Slechte betalers vermijden (efficiënt interpreteren handelsrapport) – (SBM zoekcode 160327)

PROGRAMMA

1) Basis Cash & Treasury

 • Factoren die de cash behoefte beïnvloeden (DSO, DPO, DIO, Bedrijfskapitaal)
 • Cash forecasting-technieken & logica (korte + lange termijn)
 • Bank connectiviteit
 • Betalingen
 • Hoe cash vrijmaken?
 • Cash management tools
 • Financieringstechnieken
 • Risk management (wisselkoersrisico)

2) Basis Creditmanagement

 • Effecten van credit management op het werkkapitaal
 • Bouwstenen van prospect naar klant
 • Basisprocessen, best practices en opvolging ter optimalisatie van uw werkkapitaal.

METHODOLOGIE

Het programma is doorspekt met cases die samen met de deelnemers behandeld worden. Naast voorbeelden uit de praktijk die de theoretische onderbouw concretiseren, is er steeds aandacht voor de opmerkingen en vragen van de deelnemers.

Om deze reden houdt SBM het aantal deelnemers beperkt. Goed gestructureerde syllabi vormen de handleiding en kunnen later steeds geconsulteerd worden.

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING BESTEMD

Deze module richt zich tot bedrijfsleiders, alsook alle financieel verantwoordelijken, leden van het treasury team, controllers, financieel adviseurs, accountants, accountmanagers en productmanagers bij financiële instellingen

VOORKENNIS

Financieel basisinzicht

DOCENTEN

François De Witte – Jef Van Osta – Aline D’Haeyer

François De Witte is ervaren professional in treasury & finance, working capital management en banking. Na een carrière van 30 jaar bij ING, waarvan 15 jaar in cash management, Momenteel is hij zaakvoerder van FDW Consult, dat zich toelegt op consultancy en project management in treasury, finance en working capital management. Hij is tevens Solution Partner Treasury bij USG Professionals en docent bij Vlerick Business School en aan de Universiteit van Lille 2. Hij is master in de rechten en in de economische wetenschappen aan de K.U.Leuven.

Jef Van Osta is ervaren professional in corporate treasury & finance. Hij heeft 20 jaar ervaring op het hoogste niveau in Corporate Treasury en Finance (DHL, Avery Dennison en Wabco) en 12 jaar in de banksector (BBL). Momenteel is hij senior advisor bij AZZANA consulting en begeleidt organisaties en bedrijven bij het ontwerp van hun Treasury en Corporate Finance strategie / organisatie. Hij is Master in de Rechten en in Business Administration

Aline D’Haeyer heeft vanuit haar boekhoudkundige achtergrond een jarenlange expertise in creditmanagement opgebouwd, o.m. als creditmanager bij Balta Industries, als consultant bij Deloitte voor credit-control projecten bij o.m. Mars belgium, CBR, Adecco,…. Haar multi-sectoriële ervaring inzake credit-management en credit-control (bouw-, telecom-, textiel-, retailsector,…) staat garant voor de zeer praktijkgerichte aanpak van deze opleiding. Aline is zaakvoerder van adviesbureau Cred-M Advisor, dat zich toelegt op de verbetering van bedrijfsprocessen op vlak van credit & dispute management.

BIJKOMENDE INFO

Het programma komt in aanmerking voor 9 uren permanente vorming bij IAB, BIBF of IBR.

De modules 1 – 4 kunnen ook apart gevolgd worden.

More information | Register

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X